Matolcsy szerint előre kitervelt támadás indult ellene

Vágólapra másolva!
Részletes közleményben reagált kedden a gazdasági minisztérium azokra a sajtóinformációkra, amelyek Matolcsy György gazdasági miniszter lehetséges távozásával foglalkoztak. A tárca szerint csúsztatások, hazugságok jelentek meg Matolcsyról, a hamis információk egy előre felépített koncepció alapján jelennek meg.
Vágólapra másolva!

"Több sajtóorgánum megalapozatlan támadást indított Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személye ellen" - írta kedd délutáni közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca szerint a csúsztatásokat, hazugságokat tartalmazó cikkek hónapok óta egy előre felépített koncepció szerint jelennek meg. A közlemény a Magyar Nemzet és az Index cikkeiről ír.

A Magyar Nemzet hétfőn arról írt, hogy Matolcsy körül "fogy a levegő, és hamarosan napirendre kerülhet a leváltása". A cikk piaci elemzőkre, közgazdászokra hivatkozva írt Matolcsy lehetséges menesztéséről. Az Index pedig szeptemberben több cikket írt arról, hogy a gazdasági miniszter meneszteni akarja Bathó Ferencet, a tárca költségvetésért felelős helyettes államtitkárát. Bathó menesztését - az Index szerint - a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály megakadályozta arra hivatkozva, hogy a tárcának rohamtempóban kell elkészítenie a jövő évi költségvetés tervezetét.

A közleményben a minisztérium reagál a Matolcsyról megjelent cikkek állításaira, bár több esetben nem világos, hogy a minisztérium állításai mennyiben cáfolják a cikkekben szereplőket. Bathó lehetséges menesztéséről például mindössze annyit írnak, hogy a "miniszterelnök úr szóvivője az Index hírére így reagált: Az Index.hu mai cikkének Varga Mihály államtitkárra és a Miniszterelnökségre vonatkozó állításai minden alapot nélkülöznek", ez azonban már az Index cikkében is szerepelt.

A támadásokat a közlemény azzal magyarázza, hogy a minisztériumnál születnek a különböző érdekköröket leginkább sértő döntések. Hozzáteszik, hogy minden kormányzati ciklusban a leghevesebben a pénzügyekért és a gazdasági stratégiáért felelős tárcát támadják. Az [origo]-nak több vezető beosztásban dolgozó kormányzati tisztviselő arról beszélt, hogy a Magyar Nemzet hétfői cikke a kormányon belüli, Matolcsy György gazdasági és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter közötti konfliktusra utalhatott (erről szóló cikkünket itt tudja elolvasni).