A kormány tesztje lesz a Matolcsy körüli marakodás

Vágólapra másolva!
Kemény küzdelem folyik a kormányban Matolcsy György gazdasági miniszter és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter között, de az összetűzés nem nyíltan zajlik, és rövid távon egyikük pozícióját sem veszélyezteti az [origo]-nak nyilatkozó kormányzati források szerint. A küzdelem tétje ugyanakkor a gazdasági kérdések és források fölötti befolyás, és megmutatja azt is, működőképes-e a kormány jelenlegi felépítése.
Vágólapra másolva!

"Nincs itt az ideje annak, hogy személycserékben gondolkodjunk. És egyébként szívesen dolgozom a kollégáimmal" - válaszolta Orbán Viktor kormányfő az MTV Az Este című műsorában múlt héten arra a kérdésre, hogy tervez-e személycseréket a kormányában. Orbán hozzátette: azért sem lát okot a változtatásra, mert az új kormányzati struktúra kialakítása óta kevés idő telt el, így egy-egy miniszter "képességeire, fogyatékosságaira" még nem derült fény.

Ennek ellenére hétfőn a Magyar Nemzet arról írt, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter körül "fogy a levegő és hamarosan napirendre kerülhet a leváltása". A cikk piaci elemzőkre, közgazdászokra hivatkozva ír Matolcsy menesztéséről. A gazdasági miniszter kedden az MTI-nek erre reagálva azt mondta, hogy mióta a hivatali esküjét letette, azóta koncepciózus támadássorozat folyik ellene a sajtóban és a sajtó mögötti politikai életben. Matolcsy nem részletezte, hogy mire gondol, és az [origo] kérdésére sem akarta kifejteni.

"Megy a küzdelem"

A Magyar Nemzet hétfői cikke a kormányon belüli, Matolcsy György gazdasági és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter közötti konfliktusra utal - mondta az [origo]-nak több fideszes és kormányzati forrás. Egy névtelenséget kérő vezető kormányzati tisztviselő arról beszélt, hogy mivel két miniszter is foglalkozik a gazdasági ügyekkel, így egyelőre nem tisztázott, hogy kihez mely területek tartoznak, ebből pedig kialakulhatnak ütközési pontok.

Matolcsy tárcájának feladata elméletileg a gazdaság felpörgetése és a munkahelyteremtés lenne, míg Fellegihez az állami vagyonnal való gazdálkodás tartozik. "Feladatokért, forrásokért megy a küzdelem a kormányon belül a két tárca között" - mondta az [origo]-nak egy másik vezető beosztású kormányzati tisztviselő, aki szerint ennek a tünete volt a Magyar Nemzetben megjelent cikk. A gazdasági és a fejlesztési tárca közötti konfliktusról egy gazdasági területtel foglalkozó kormányzati forrás az [origo]-nak azt mondta, hogy jóval nehezebb volt a csúcsminisztériumokat kialakítani, mint ahogy azt eredetileg gondolták a kormányon belül, ráadásul ezt a folyamatot az önkormányzati választásokra való képszülődés is hátráltatta.

A konfliktushoz hozzájárul az is, hogy a két minisztériumban egymástól eltérő szemlélet uralkodik, a fejlesztési tárcánál rámenősebbek, inkább a menedzserszemlélet jellemző, míg a gazdaságinál inkább az akadémikus, tudós hozzáállás - fogalmazott a gazdasági területtel foglalkozó kormányzati forrás. Ezt alátámasztja az is, hogy Fellegi az üzleti életből érkezett, a kormányalakítás előtt adta el tulajdonrészét, a többek között a Heti Válasz hetilapot is birtokló Infocenter.hu Média Befektetési Zrt-ben, míg Matolcsy a Növekedéskutató Intézet éléről került a kormányba, igaz, az előző Orbán-kormányban is volt már miniszter.

"Nem háború"

A Magyar Nemzet szerint "piaci körökben elterjedt az a vélemény, hogy a miközben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban felállt a csapat, és komolyan dolgoznak, a nemzetgazdasági tárcánál malmoznak, s több kulcspozícióból még mindig hiányoznak a szakemberek". A két tárca közti konfliktust a lap azzal is kidomborította, hogy közvetlenül a Matolcsyt bíráló írás alatt a lap arról közölt cikket, hogy Fellegi szerint az állami szerepvállalás erősítésére van szükség a gazdasági életben.

"Kisebb csata folyik, de nem háború" - mondta a Fidesz egy befolyásos politikusa. A politikus szerint az elmúlt hónapokban a pénzügyi válság, illetve a forint árfolyam-ingadozásai miatt rendedre felmerült az is, hogy szükség lenne egy önálló pénzügyminisztérium létrehozására. Egy külön pénzügyi tárca kialakítása pedig gyengítené Matolcsy pozícióját, ez ugyanis valószínűleg az általa vezetett tárcából szakadna ki. A befolyásos fideszes politikus azonban a konfliktusok ellenére rövid távon nem vár változást a kormányzati struktúrában. Egy gazdasági területtel foglalkozó kormányzati forrás ehhez annyit tett hozzá, hogy ilyen jellegű konfliktusok minden kormányban megszokottak.

Az [origo]-nak nyilatkozó kormányzati tisztviselők szerint Orbán bizalma nem rendült meg Matolcsyban, minisztercsere pedig valószínűleg nem történik a költségvetés elfogadásáig, ami a jelenlegi kormányzati struktúra próbája lesz. A költségvetés sarkoszámait október 15-éig kell beterjesztenie Matolcsy minisztériumának a kormány elé, a költségvetési végszavazás pedig csak december 23-án lesz a parlamentben.

Matolcsy ügyei

Matolcsyt már kinevezése után érték bíráltok amiatt, hogy közigazgatási államtitkárának Nagy Rózát, Molnár Lajos korábbi SZDSZ-es egészségügyi miniszter sógornőjét választotta. Matolcsyval azt követően kezdett el újra többet foglalkozni a sajtó, hogy szeptemberben az Index arról írt, a gazdasági miniszter meneszteni akarja Bathó Ferencet, a tárca költségvetésért felelős helyettes államtitkárát. Ennek oka állítólag az volt, hogy a gazdasági tárca által készített, a tavalyi költségvetésről szóló zárszámadási tervezet több helyen is méltatta a Bajnai-kormány erőfeszítéseit, miközben Orbán a múlt héten arról beszélt, hogy százmilliárd forint hiányzik a tavalyi elszámolásból.

Bathó menesztését - az Index szerint - a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály megakadályozta arra hivatkozva, hogy a tárcának rohamtempónak kell elkészítenie a jövő évi költségvetés tervezetét. A Miniszterelnökség a Varga Mihály állítólagos szerepéről szóló információkat tagadta. Bathóról az [origo]-nak egy gazdasági ügyekkel foglalkozó kormányzati forrás azt mondta: a költségvetésért felelős helyettes államtitkár egy hete nincs bent a hivatalában, annak ellenére, hogy nem szokott szabadságon lenni, pláne nem a költségvetés benyújtás előtti hetekben.