Csúcstalálkozók miatt dugul be Budapest

Vágólapra másolva!
Komoly torlódásokra kell felkészülni szerdától péntekig, mivel egymás után két nemzetközi csúcstalálkozó is zajlik Budapesten. A Fővinform szerint a lezárt pesti alsó rakpart, Kossuth tér és Ferihegyi gyorsforgalmi út miatt már reggel óta dugók vannak a főváros belső kerületeiben. A 2-es villamos vonala is lerövidült: szerdán csak a Közvágóhíd és a Roosevelt tér között lehet közlekedni rajta.
Vágólapra másolva!

Komoly torlódásokat okoz Budapest szerda délelőtti forgalmában, hogy több térségbeli ország képviselői tárgyalnak Budapesten - közölte a Fővinform az [origo]-val. Jelenleg le van zárva a pesti alsó rakpart, a Kossuth Lajos tér és időszakosan a Ferihegyi gyorsforgalmi út is. A rakpartot várhatóan csütörtökig lezárva tartják majd - mondta a Fővinform ügyeletese.

Szerdán a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) kormányfői Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, valamint Románia és Bulgária képviselőivel együtt tanácskoznak a lehetséges alternatív energiaforrásokról. Csütörtökön és pénteken pedig a 14 Duna-menti ország kormányfői és külügyminiszterei gyűlnek össze, hogy egyeztessenek a Dunastratégia kidolgozásáról.

Dugók a belvárosban

Szerdán reggel a pesti belváros összes fontosabb útja telített volt. Dugó alakult ki a Lánchídon és az oda vezető József Attila utcában, illetve az Alagút utcában és a Váralagútban. Az Erzsébet hídon és környékén is torlódtak az autók: a Kossuth Lajos utcában, az Irinyi utcában, illetve a budai oldalon a Hegyalja úton kell araszolni. A pesti alsó rakpart lezárása miatt a Belgrád rakparton is nehéz haladni - tette hozzá szerda reggel az ügyeletes.

A szerda reggeli közlés szerint torlódnak a kocsik a Kiskörúton és a Nagykörúton, a Szabadság és a Petőfi hídon is. Pesten még a Nyugati téri felüljáró Belváros felé vezető oldalán lassult le nagyon a forgalom. Budán pedig a Bocskai úton, az Október huszonharmadika utcában, a budai alsó rakparton és a Bartók Béla úton a Szent Gellért tér felé alakult ki forgalmi dugó a Fővinform szerint.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Szendvicsekel és meleg itallal készült a rendőrség a három napos forgalomkorlátozásra. További képekért kattintson!

Az ügyeletes elmondta, hogy a Fővinform azt ajánlja az autósoknak, hogy a belvárosi hidakat kerüljék el, és inkább a "minél távolabbi hidakat" használják. Emellett az átmenő forgalomnak tanácsos lesz elkerülni szerdán a Nagykörúton belüli területet is.

Elkerülik a Kossuth teret a BKV járatai

A BKV fődiszpécsere elmondta, hogy a Kossuth tér lezárása több vonalat is érint. A 2-2A villamosok délután 17.30-ig a Közvágóhídtól, illetve a Boráros tértől csak a Roosevelt téri megállóig szállítanak utasokat. 17.30 és 20.00 között pedig csak az Eötvös térig közlekednek.

A 70-es és 78-as trolikat is érinti a Kossuth tér lezárása: nem a téren fordulnak meg, hanem a környező utcákban. A 15-ös buszt pedig a Vértanúk terénél terelik el - mondta a fődiszpécser. Hozzátette, hogy az érintett vonalakon, a delegációk közlekedése miatt jelentősen megnövekedhet a menetidő.

Forgalomkorlátozások egész héten

A nemzetközi események miatt a BRFK több forgalomkorlátozást is bevezet a héten: szerda reggeltől csütörtökön 20 óráig lezárja a Kossuth Lajos tér teljes területét. Kedd estétől péntek estig pedig a pesti alsó rakpartot a Közraktár utca és a Dráva utca között.

Már hétfő estétől tilos megállni egészen péntek 24 óráig a Belvárosban, a Dorottya utca mindkét oldalán, az Apáczai Csere János utca mindkét oldalán, a Miatyánk utca mindkét oldalán, az Erzsébet téren a Miatyánk utca és a Bécsi utca között mindkét oldalon, valamint a pesti alsó rakparton a Petőfi tér és az Eötvös tér között mindkét oldalon.

Kedd estétől a Kossuth Lajos téren, az Alkotmány utcában és a Széchenyi felső rakparton a Kossuth tér és a Roosevelt tér között sem lehet megállni. Szerdán tilos lesz megállni a pesti alsó rakparton a Lánchíd északi parkolója és a Garibaldi utcai felhajtó között.

Szerda estétől csütörtökön 24 óráig tilos lesz a parkolás a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban, az Arany János utca mindkét oldalán, a Széchenyi felső rakpart és az Akadémia utca között, valamint az Akadémia utca mindkét oldalán a Roosevelt tér és az Arany János utca között.