Bihari Mihályt jelöli alkotmánybírónak a Fidesz

Vágólapra másolva!
Bihari Mihályt, az Alkotmánybíróság korábbi elnökét, volt szocialista parlamenti képviselőt jelöli alkotmánybírónak a Fidesz. A párt elnöksége arról is döntött, hogy június 25-én tesznek javaslatot az új köztársasági elnök személyére. Kósa Lajos alelnök szerint jelenleg több mint hat személy van a listájukon.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elnöksége június 25-én teszi meg javaslatát a parlamenti frakciónak a köztársaságielnök-jelölt személyére - mondta Kósa Lajos ügyvezető alelnöke a párt keddi elnökségi ülése után. Az elnökség határozott arról is, hogy a párt Bihari Mihályt jelöli alkotmánybírónak, aki korábban az Alkotmánybíróság elnöke is volt. A másik üres poszt betöltésére majd akkor tesznek javaslatot, ha az országgyűlés elfogadja a jelölés új szabályait.

Kósa szerint egyelőre hatnál is több személy jöhet szóba államfőjelöltnek, a párt elnöksége a végleges döntést június 25-én terjeszti a frakció elé. Az elnökség kezdeményezi azt is, hogy a Fidesz-frakció hívja meg egyik ülésére Balogh Andrást, az MSZP államfőjelöltjét, mert szeretnének a döntés előtt tájékozódni. Bejelentette azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is találkozót kezdeményez a jelölttel.

Bihari Mihály 1988-ban egyike volt annaka négy személynek (rajta kívül Bíró Zoltán, Király Zoltán és Lengyel László), akiket reformer elképzeléseik miatt kizárt az MSZMP. Alapításától kezdve tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, de amikor párttá alakult, távozott. 1994 és 1998 közt parlamenti képviselő volt, függetlenként, de az MSZP támogatásával szerzett mandátumot. 1999 és 2008 közt már volt alkotmánybíró, az utolsó három évben elnökként vezette a testületet.

Bihari és a szocialisták viszonya akkor romlott meg, amikor 2007-ben a testület szabad utat adott a Fidesz népszavazási kezdeményezéseinek. A 2008 márciusában rendezett - a vizitdíjról, kórházi napidíjról és tandíjról szóló - referendum eredménye végül az MSZP-SZDSZ koalíció felbomlásához vezetett. 2008 május végén az MSZP megakadályozta, hogy újra jelöljék Biharit és Kukorelli Istvánt, akinek szintéán lejárt a mandátuma.