Bécsben is tüntettek a magyar médiatörvény ellen

A magyar médiatörvény ellen tüntetnek a magyar nagykövetség épülete előtt Bécsben 2011. január 14-én, Ausztria
Vágólapra másolva!
Tüntetést tartottak a magyar médiatörvény ellen péntek este a bécsi magyar nagykövetség előtt. A tiltakozók egy petíciót is átadtak a magyar nagykövetnek, és támogatásukat fejezték ki az ugyanaznap Budapesten zajló tüntetés mellett.
Vágólapra másolva!

A rendőrség mintegy 150 főre, a szervezők pedig 250 főre becsülték a bécsi magyar nagykövetség előtt tüntetők számát, akik a magyar médiatörvény ellen tiltakoztak. A tüntetést kilenc szervezet, köztük az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet bécsi irodája, a bécsi Concordia Sajtóklub és más ausztriai újságíró-szervezetek, valamint az osztrák felsőoktatási hallgatói önkormányzat támogatta. A tüntetők támogatásukat fejezték ki az ugyanaznap Budapesten zajló tüntetés mellett (a budapesti tüntetésről itt olvashat).

A Riporterek Határok Nélkül szónoka úgy fogalmazott, hogy az új médiatörvény sérti a sajtószabadságot és a tájékozódáshoz való jogot. A törvény visszavonására szólította fel a magyar kormányt, az Európai Bizottságot és az osztrák kormányt pedig arra, hogy lépjenek fel határozottan a törvény ellen. Az Amnesty International ausztriai irodavezetője, Heinz Patzelt azt mondta, hogy a kormány "ne féljen az ellenzéktől és az eltérő véleményektől". A mintegy egyórás tüntetés résztvevői petíciót adtak át Szalay-Bobrovnitzky Vince nagykövetnek. A nagykövet a tüntetés előtt az őt megszólító, gyülekező résztvevőkkel is beszélgetett a médiatörvény mellett érvelve.

Forrás: EPA/Herbert Pfrarrhofer
Forrás: EPA/Herbert Pfrarrhofer

Ugyancsak a nagykövetség előtt, a médiatörvény elleni tüntetéssel egy időben a Magyarországgal szembeni erős bírálatok ellen tartott demonstrációt egy kisebb, mintegy tízfős csoport. Az ausztriai magyarokból szerveződött tüntetés szervezője, a salzburgi Karsai Péter az MTI-nek azt mondta, hogy nem a törvény ellen vagy mellett akartak állást foglalni, hanem a túlzónak és felületesnek tartott külföldi bírálatok ellen tiltakoztak.