Beszigszalagozott szájjal tüntettek a médiatörvény ellen

Tüntetés a budapesti Kossuth téren a sajtószabadság mellett 2011. január 14-én
Vágólapra másolva!
Összetűzések és látványos rendőri jelenlét nélkül ért véget a sajtószabadságért zajló tüntetés a Kossuth téren. Tudósítónk szerint több ezren vettek részt az eseményen, többen szigetelőszalaggal beragasztott szájjal jelentek meg. A demonstrációt a Facebook közösségi portálon szervezték, a tüntetők pedig az új médiatörvény módosítását és a Médiahatóság politikai függetlenségét követelték.
Vágólapra másolva!

Több ezer ember gyűlt össze az [origo] tudósítójának becslése szerint a Kossuth téren, a magyar sajtószabadságért szervezett civil tüntetésen. A rendőrség jelenléte nem látványos, tudósítónk mindössze hat egyenruhás rendőrt látott, és ők is a forgalom elől zárták le a teret, de a tér sarkánál két rendőrségi IFA csapatszállító is állt. A demonstráció miatt nem jár a 2-es villamos, a 70-es és a 78-as trolibusz útvonalát pedig módosították. A szervezők a rendőrségre hivatkozva azt mondták, hogy tízezren tüntetnek a Kossuth téren. Az [origo] tudósítója szerint a demonstrálók teljesen megtöltötték a tér középső részét, a tömeg vége pedig az Alkotmány utcáig ért. Tudósítónk szerint többen is szigetelőszalaggal ragasztották be a szájukat.

"Magyarországon jelenleg nincsen sajtószabadság, és veszélyben van a demokrácia" - mondta a tüntetés egyik szervezője, Fölkel Róbert, aki szerint egy olyan civil mozgalom született, amilyen még nem volt Magyarországon, és amelyet nem hagyhat figyelmen kívül a politika. Bakács Tibor újságíró-műsorvezető felszólítására a tömeg azt skandálta, hogy "itt vagyunk, itt vagyunk".

A mozgalom kiáltványát Gryllus Dorka színésznő olvasta fel. A kiáltvány szerint a tiltakozók közlik az Országgyűléssel, a kormánnyal, és az Alkotmánybírósággal, hogy nem értenek egyet a 2010-ben elfogadott médiatörvénnyel, mert az sérti a sajtó szabadságát, és követelik a jogszabály alkotmányos vizsgálatát, és módosítását. A követelések között szerepel még a Médiahatóság politikai függetlenségének biztosítása, illetve a közszolgálati szerkesztősségek függetlenségének biztosítása is.

"Nagyon szeretnénk, ha leszakadna a szerver"

Fölkel jelképesen kiszögezte a mozgalom kiáltványát a színpad hátterére. Bakács szerint ez Luther Márton reformációt elindító téziseire utalt. Nagy derültséget okozott a tömegben, amikor Bakács azt mondta, hogy "nincsen benne helyesírási hiba". Bakács felszólította a tüntetőket és minden szimpatizánst, hogy küldjenek emailt Orbán Viktor miniszterelnöknek. "Nagyon szeretnénk, ha leszakadna a szerver" - mondta Bakács.

A tüntetés végén Bródy János zenész állt a színpadra és szabadkozott, hogy egy kicsit be van rekedve. "40 éve is be voltam rekedve, és hivatalosan akkor is volt sajtószabadság" - mondta Bródy, aki elénekelte a Miért hagytuk, hogy így legyen? és a Ha én rózsa volnék című dalokat. A tömegből sokan együtt énekeltek vele. A tüntetés végén Bakács Tibor bejelentette, hogy január 27-én este folytatják a tiltakozást.

A tüntetésen készült képeink megtekintéséhez kattintson ide!

A tüntetést a Facebook közösségi oldalon szervezték, a célja pedig a portálra feltöltött meghívó szerint az, hogy a tömeg erejével gyakoroljanak nyomást a kormányra, hogy "a január 1-től hatályos cenzúratörvényt vonja vissza és garantálja a sajtószabadságot Magyarországon". A szervezők azt is leszögezték a közösségi portálon, hogy nem szeretnék, ha olyanok is eljönnének akik "pártszínekbe burkolva akarnak véleményt nyilvánítani". Tudósítónk szerint Scheiring Gábor LMP-s országgyűlési képviselő és Horváth Csaba szocialista politikus is ott volt a tüntetésen.