Négymilliárdos keretből vesz új autókat a kormány

Vágólapra másolva!
Bár nyáron a miniszterelnök azt jelentette be, hogy a takarékoskodás jegyében leállítják többek között az állami autók cseréjét, a kormányzati közbeszerzésekért felelős intézmény pénteken közzétett egy felhívást, amely szerint négymilliárdos keretből vásárolnak új autókat, köztük hibrid-meghajtásúakat. A kormány szerint a minisztériumok nem kapnak az autókból, hanem mintegy ezer intézmény.
Vágólapra másolva!

Közbeszerzési eljárást indít a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF), hogy összesen négymilliárd forint értékben kocsikat vásároljon - derül ki a Közbeszerzési Értesítőben megjelent ajánlati felhívásból. A minisztériumok, kormányzati intézmények eszközbeszerzéseit intéző KSZF a felhívásban meghatározza, hogy a négymilliárd forintot 1-6 kategóriás új személygépkocsik megvásárlására kell elkölteni. Az ajánlatok benyújtásának határideje május 24-e.

Az nem derül ki a felhívásból, hogy melyik kategóriájú kocsiból, összesen hányra van szükség, de az szerepel a dokumentumban, hogy a beszerezni tervezett autók között hibrid-meghajtásúak is vannak. "A keretmegállapodáson belül az egyes részteljesítések pontos mennyisége és értéke a teljesülés során realizálódik" - olvasható a felhívásban, amelyből nem derül ki az sem, hogy kik, vagy mely szervek részére szerzik be a kocsikat.

A felhívásban szerepel, hogy előre nem kiszámítható "az intézmények által beszerzésre kerülő gépjárművek kategóriánkénti aránya", ezért állapítanak meg keretösszeget.

A kocsik kategóriáját a közbeszerzési eljárásban bonyolult függvények alapján határozzák meg, összesen kilenc kategória létezik. A kilencedik kategória a legjobb, felső kategóriás, a 7.-8. felső-középkategóriás autókat jelöli. Ebben az esetben az 1.-6. kategóriás autók beszerzése azt jelenti, hogy a kormány alsó, alsó-közép illetve középkategóriás kocsikat vásárol.

A nagy összegű beszerzés figyelemre méltó amiatt, hogy nyáron maga a miniszterelnök jelentette be a gazdasági akcióterv részeként, hogy leállítják az állami szerveknél az autók cseréjét. A Fidesz ellenzékben is sokat bírálta az előző kormányok autóbeszerzéseit, amelyeket luxuskiadásoknak nevezett.

Az [origo] péntek reggel megkereste a Kormányzati Kommunikációs Központot, a közbeszerzéssel kapcsolatban. Kérdéseinkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtóirodája válaszolt. Eszerint a keretösszeg nem 4 milliárd, hanem valójában 7 milliárd forint, 3 milliárdot ugyanis haszongépjárművek beszerzésére lehet fordítani, ezt egy másik közbeszerzés keretében költik el. "A kiírás érintetti körébe közel ezer intézmény, önkormányzat és önkormányzati háttérintézmény tartozik, például egészségügyi illetve felsőoktatási intézmények" - közölte a minisztérium, amely szerint a központi közigazgatás, azaz például a minisztériumok nem vesznek autót ebből a pénzből. "A kiírás alapján nem történik sem felsővezetői, sem vezetői kategóriákban gépjárműbeszerzés" - tették hozzá.

A kocsibeszerzéseket azért intézik egyszerre és ilyen nagy léptékben, mert így a KSZF alacsony, nagykereskedelmi árat tud kialkudni, a kocsihoz jutó intézményeknek pedig nem kell terhelniük magukat a közbeszerzési eljárással járó papírmunkával. Az NFM szerint a nagy összegű autóbeszerzésekre azért van szükség, mert "legutóbb hasonló gépjármű-beszerzésre 2003-ban került sor és a központi közbeszerzésben részt vevők csak 2010-re tudták kimeríteni a megjelölt keretet; azóta az érintetti kör gépjármű-állománya jelentősen elhasználódott".