Orbán: Ha az EU akarja, akkor lehet változtatni a médiatörvényen

Vágólapra másolva!
Ha az Európai Unió szükségesnek tartja a médiatörvény módosítását, akkor azt a kormány elfogadja - mondta Orbán Viktor külföldi újságíróknak csütörtökön. A kormány képviselői az elmúlt napokban ellentmondásosan nyilatkoztak a módosítás lehetőségéről, a miniszterelnök szóvivője szerdán még arról beszélt, nincs ilyen szándék a kormányban.
Vágólapra másolva!

Ha az Európai Unió szükségesnek tartja a médiatörvény megváltozatását, akkor azt elfogadjuk - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök külföldi újságíróknak a Reuters hírügynökség jelentése szerint. "Mi is tagjai vagyunk az Európai Uniónak, vannak játékszabályok" - mondta Orbán, de a kormányfő azt a korábban többször hangoztatott kormányzati álláspontot is elismételte, hogy a magyar törvény rendelkezései hasonlóak a német, a holland vagy a francia törvényekhez.

A kormány képviselői az elmúlt napokban a külföldi és belföldi kritikákra reagálva ellentmondásosan nyilatkoztak arról, hogy mit gondolnak a törvény módosításáról. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán azt mondta, hogy semmilyen módon nem merült fel a kormányban, hogy módosítani kellene az "ízig-vérig" európai jogszabályon. Szijjártó nyilatkozata előtt alig egy nappal a kommunikációért felelős államtitkár felvetette, hogy a törvényt módosíthatják, ha kiderül, hogy olyan érdekeket és értékeket sért, amelyek "mindannyiunk értékei".

Az [origo] információi szerint a kormányt meglepte a médiatörvény elleni heves külföldi tiltakozás, és csak ezen a héten kezdtek el azzal foglalkozni, hogy valamit tenni kellene ellene. A kormány hivatalos nyilatkozatai és a kormányzati forrásokból kiszivárgott információk szerint ugyanakkor hibáa vannak kritikusai a törvénynek a pártban is, azon nem akarnak változtani (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).