A gyöngyöspatai "félkatonai szervezet" elleni fellépést sürgeti a Charta

Vágólapra másolva!
A Magyar Demokratikus Charta szerint a kormánynak erélyesen kell fellépnie a gyöngyöspatai lakókat zaklató "félkatonai szervezet" ellen, és biztosítania kell, hogy más településeken se történhessen meg hasonló. Keddre Gyöngyöspatára civilek szimpátiatüntetést szerveznek a helyi romák mellett.
Vágólapra másolva!

A Magyar Demokratikus Charta arra szólítja fel a kormányt, haladéktalanul gondoskodjon arról, hogy "a törvénytelenül működő félkatonai szervezet" távozzon Gyöngyöspatáról, továbbá vegye elejét annak, hogy más településeken hasonló törvénysértő akciók történjenek - írja sajtóközleményében a Charta.

A Charta szóvivői által írt közlemény szerint a "zászlót lengető, botokkal és ostorokkal felfegyverzett gárdisták nap mint nap zaklatják és fenyegetik a faluban élő roma közösség tagjait". A helyzet szerintük odáig fajult, hogy a romák nem mernek kimenni az utcára, a gyermekeiket nem engedik iskolába.

A szóvivők szerint a rend fenntartására hivatott rendőrség ahelyett, hogy már az első napon megakadályozta volna "az egyenruhában masírozó gárdisták" fenyegető és erőszakos jelenlétét, "némán asszisztál ahhoz, hogy egy agresszív szervezet a demokratikus jogállam alapvető normáin átgázolva önkényesen lép fel a roma kisebbség tagjaival szemben".

Keddre a civilek - köztük Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Iványi Gábor metodista lelkész - közös ünneplést szerveztek Gyöngyöspatára. Mint írták, a spontán szerveződött közös ünneplés célja megmutatni, hogy az ország többsége nem támogatja "honfitársaink származási alapon történő megfélemlítését, és elítéli a településen végrehajtott rasszista akciósorozatot". A szervezők 150-200 résztvevőre számítanak.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek a 2800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár korábban azt mondta, hogy azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, és a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.

A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a Heves megyei településen. Vona Gábor, a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetést" tartottak a községben. Az [origo] helyszíni riportját és a település lakóinak véleményét itt olvashatja.