"Egyszer elpattan a húr" - robbanáshoz közel a cigányok körüli konfliktus Gyöngyöspatán

Gyöngyöspata, cigány, roma, polgárőrök, betyársereg, betyárok, magyar gárda
Vágólapra másolva!
Jajveszékelő, kétségbeesett romákat, csoportokban álló, fekete ruhás polgárőröket és békésen sétálgató időseket egyaránt lehetett látni a héten Gyöngyöspatán, ahol két hete járőrözik a Jobbikhoz közel álló Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. A leginkább a kollektív elbánást nehezményező cigányok egyre feszültebbek a kialakult helyzet miatt, a település más részein élők azonban örülnek a polgárőrök jelenlétének.
Vágólapra másolva!

"Megtámadták a rendőröket, futás!" - kiáltotta el magát csütörtökön a déli órákban Gyöngyöspata főként romák által lakott részének közelében a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület egyik tagja, miután nem sokkal korábban híre ment, hogy fatolvajláson ért a rendőrség egy fiatalt. A kereszteződésnél őrködő mintegy tíz polgárőr közül néhány másodperccel később már öten futottak a saras földúton a rozoga viskók felé a rendőrök irányába. A kétszáz méteres út végén már csak azt láthatták, hogy két rendőr betuszkolja a kocsiba a fiatal férfit. Bár támadásnak nem volt nyoma, a megérkező polgárőrök a foghíjas kerítések mögé parancsolták a rendőrök érkezése miatt az utcára sereglett, körülbelül negyven embert.

Miután nem sokkal később távoztak a rendőrök és a polgárőrök, a szűk utcaszakaszt ismét ellepő romák közül többen is egyre hangosabban és élcesebben értetlenkedtek a 22 éves férfi előállítása miatt. "Mit akarnak ezek, saját kertjében ne szedjék a fát?" - harsant fel egyikük. A hangoskodás azonban nem tartott sokáig, ugyanis az utca végében feltűnt néhány nagydarab, fekete ruhás ember egy harcikutyával, kezükben egy fokossal és egy ostorral. A hat ember később azt mondta magukról, hogy a Betyársereg nevű csoportosulás tagjai. A kis csoport némán végigvonult az utcán, ahol a cigányok érezhetően tartottak tőlük - minél közelebb értek hozzájuk, annál halkabbak lettek és fokozatosan húzódtak vissza kertjeikbe.

Távozásuk után ismét megbolydult az utca, többen hisztérikusan kiabáltak, néhány nő sírva fakadt. Volt, akihez orvost hívtak, mert állítólag rosszul lett az események miatt. A Betyársereg nevű csoport tagjai kétszer még visszatértek a cigányok által lakott részre, és bár a feszültség egyre nőtt, nem estek egymásnak a felek. A honlapjukon magát törvényen kívülinek nevező Betyársereg Heves megyei vezetője, Tóth Sándor szerint azért érkeztek Gyöngyöspatára, hogy helyreálljon a békesség. Azt mondta, ha kirobbanna egy konfliktus, a végsőkig elmennének, és a szerinte 200 főből álló Betyársereg tagjai készen állnak egy ilyen eshetőségre. "Valakinek ki kell állni a magyarságért" - tette hozzá. "Ennyire még nem volt kiélezett a helyzet, egyre súlyosbodik a konfliktus" - mondta egy nem sokkal később a helyszínre kiérkező rendőr.

Nyugalom és feszültség

Amennyire érezhető volt a feszültség a cigányok által lakott részen, annyira tűnt nyugodtnak csütörtökön a Mátra lábánál fekvő 2800 fős település többi része. Bár több rendőrautót is lehetett látni, a rendőrök jobbára a cigánysor közelében álldogáltak a polgárőrök mellett. A cigánysoron lejátszódó események előzménye, hogy a Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tucatnyi tagja március 1-je óta járőrözik a településen, mert szerintük a cigányok rettegésben tartják a lakosságot, rendszeresek a lopások és a támadások, az idősek már otthonukban is félnek. Vasárnap demonstrációt is tartott a Jobbik, ahol többek között Vona Gábor is felszólalt, rendőrségi becslés szerint ezer ember előtt.

A településen csütörtökön is több polgárőrt lehetett látni, akik 2-6 fős csoportokban álltak a fontosabb kereszteződéseknél, főleg a cigányok által lakott utca közelében. Csákvári Lajos, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület helyszínen tartózkodó alelnöke szerint eleinte 60-70-en voltak, jelenleg pedig 40-45 polgárőr tartózkodik Gyöngyöspatán, akik helyi lakosoknál vannak elszállásolva. Azt mondta, addig maradnak, ameddig szükség van rájuk a településen. Szerinte a nem roma lakosságtól nem tapasztaltak negatív véleményeket itt tartózkodásukkal kapcsolatban, és a rendőrséggel is jó az együttműködésük. "A rendőrség létszámhiánnyal küzd, emiatt van ránk szükség" - jelentette ki.

"Olyan szintű a változás"

A cigányokon kívül az [origo] által megkérdezett helyiek közül valamennyien örültek annak, hogy a polgárőrség a faluban tartózkodik. "Az utóbbi időben rendszeressé váltak a lopások a cigányok részéről, állandóan rettegek, ha meghallom, hogy ugatnak este a kutyák" - mondta egy 29 éves férfi, aki nem messze lakik a cigányok által lakott résztől. Szerinte mióta Gyöngyöspatán vannak a polgárőrök, visszaesett a bűnözés, és a cigányok nem is nagyon járkálnak az általuk lakott utcákon kívül. "A polgárőrség a megoldás, olyan szintű a változás, hogy azt fel sem tudom fogni. Ha ilyen maradna az élet, teljesen jó lenne itt" - tette hozzá.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Polgárőrök a cigányok által lakott résznél. További képekért kattintson a fotóra!

A legtöbb nem roma megkérdezett szerint az okozta a gyöngyöspatai helyzet eldurvulását, hogy semmilyen szankció nem követte a bűneseteket. Szinte valamennyien felsoroltak olyan eseteket, amikor meglopták őket, de hiába tettek bejelentést, semmi nem történt. A legtöbben azt is hozzátették, hogy vannak olyan cigány családok, akikkel semmi baj nincs, azt állítják, hogy a kifogásolt esetek 4-5 családhoz kötődnek.

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Farkas János is arról beszélt korábban az [origo]-nak, hogy a településen élő 460 roma közül 13-nak van bűnözői múltja. Farkas szerint ők nagyrészt 18 év alattiak, és közülük hatan a büntetésüket töltik, a többiek ellen pedig eljárás folyik. A Heves megyei rendőrség szóvivője, Soltész Bálint az [origo]-nak azt mondta, 2010-ben a faluban 55 bűncselekményt regisztráltak, ebből 31 volt vagyon elleni. Ennek alapján a bűnözéssel "közepesen fertőzött településről" van szó szerinte.

"Miért bűnhődjünk ötszázan?"

Az úgynevezett sigánysoron élők leginkább épp azt nehezményezték, hogy úgy érzik, kollektívan ítélik el őket. "Vannak fa- és vaslopások, de mindenhol vannak ilyen cigányok. Miért bűnhődjünk emiatt ötszázan?" - tette fel a kérdést egy fiatal nő. "Nem bírjuk már ezt, egy hete nem bírok aludni, egyszer elpattan a húr" - kiabálta egy férfi. A cigányok azt mondják, rettegésben élnek, mióta a polgárőrök megjelentek a településen. Többen is azt mondták, reggelente arra kelnek, hogy az utcán végigvonuló polgárőrök énekelnek. Állítják, előfordult, hogy azt skandálták, "szebb jövőt" és "ki a cigányokkal". Egy fiatal férfi azt mondta, hogy a 35. hetében járó terhes feleségére olyan félelem jött rá a vasárnapi demonstráció után, hogy a házban megszült, és jelenleg a baba életéért küzdenek a gyöngyösi kórházban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Egyre nagyobb a feszültség a cigányok között. További képekért kattintson a fotóra!

A cigánysor lakói közül többen is azt mondták, hogy a gyerekeikért aggódnak a leginkább, mert a polgárőrök az iskolába is bemennek. Szerintük ilyenkor nem mondanak semmit, az egyik 8 év körüli kislány szerint "csúnyán néznek rájuk". Soltész Bálint az [origo] kérdésére azt mondta, hogy a Gyöngyöspatán tartózkodó rendőrök nem észlelték, és nem is hallották senkitől, hogy polgárőrök jártak volna az iskolában.

Sok ellentmondás

"Eddig jó volt a közbiztonság, nyugodt volt az élet" - mondta a település egy másik részén élő cigány nő. Szerinte ez akkor sem fog már visszatérni, ha elmennek a polgárőrök. A feszült helyzetet jól jellemzi, hogy mind a cigánysoron, mind a helyi Jobbik központjában azt kérték először az [origo] tudósítóitól, hogy az igazságot írják-e meg, mert úgy érzik, a helyzetről korábban megjelent hírek nem tükrözték megfelelően a valóságot. A helyzet tisztázatlanságára utal az is, hogy a helyi Jobbik vezetője, Juhász Oszkár szerint a helyi cigányok képviselője, Farkas János elfogadta az általuk átnyújtott együttélésről szóló nyilatkozatot, míg Farkas szerint csak azért fogadták el, mert meg voltak félemlítve, és eddig is betartották a szövegben található szabályokat. Ellentmondás van abban is, hogy a település polgármestere azt mondta, úgy tudja, a polgárőrség március 13-ig kapott engedélyt a rendőrségtől a maradásra, Soltész Bálint szerint azonban a polgárőrségnek nincs szüksége engedélyre.

Soltész azt is mondta, hogy a csütörtöki eseményekről bejelentést kaptak, és a rendőrség eljárást indított, "gyakorlatilag zaklatás miatt". Azt azonban arra hivatkozva, hogy folyamatban az ügy, nem árulta le, pontosan milyen ügyről érkezett hozzájuk bejelentés. Soltész hozzátette, hogy a kialakult helyzetre tekintettel a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök délután 4-től másnap reggel 6-ig fokozott ellenőrzést rendeltek el Gyöngyöspatán. A településen jelenleg egy körzeti megbízott teljesít szolgálatot, de a vasárnapi demonstráció után Horváth László megyei kormánymegbízott bejelentette, hogy április 1-jétől még egy körzeti megbízottat szolgálatba állítanak Gyöngyöspatán. Soltész szerint a térség közbiztonságának megerősítése és a szubjektív biztonság erősítése céljából nyár végére száz fővel növelik a rendőrök számát Heves megyében.

Csákvári szerint Gyöngyöspatán a polgárőrök kiérkezése előtti közbiztonsági állapotok az ország számtalan településén megfigyelhetőek. Ezért a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Csákvári Lajos szerint azt tervezi, több településen is hasonló őrjáratokat tervez. Azt mondta, két Békés megyei településre, Kétegyházára és Nagylaposra is hívták már őket. Csákvári megemlítette Hajdúhadháztéglást is, amelyről Vona Gábor Jobbik-elnök is megemlítette facebookos adatlapján, hogy "annyi biztos, hogy Hajdúhadházon áprilisban a helyiek 200 fő számára biztosítanának szállást és ellátást". Vona azt is írta, hogy a gyöngyöspatai események hatására több település is ostromolja a polgárőröket, hogy látogassak el hozzájuk.