Húsz év fegyházra ítélték a gyönki maszkos gyilkost

Vágólapra másolva!
Húsz, illetve tizennyolc év fegyházra ítélte a bíróság a 2008 őszén Gyönknél lelőtt egyiptomi férfi támadóit. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Húsz év fegyházbüntetésre ítélte csütörtökön nem jogerősen a Tolna Megyei Bíróság D. Tamást, akit az ügyészség azzal vádolt, hogy 2008. novemberben megölte Husszein Tamer egyiptomi vállalkozót.

Az emberölésben bűnsegédlettel vádolt D. Antalt, az elsőrendű vádlott édesapját tizennyolc év fegyházbüntetéssel sújtotta a bíróság, mindkettejüket tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Sz. Józsefet, a másodrendű vádlottat felmentették a testi sértés és bűnpártolás vádja alól.

A gyilkosság 2008 őszén Gyönk közelében történt, itt állították meg az autót, amelyben az egyiptomi férfi utazott. Az autóból kiszálló férfira D. Tamás négy célzott lövést adott le egy Browning típusú lőfegyverből. A másodrendű vádlott többször belerúgott a földön fekvő Tamerba.

A gyilkosság előzménye volt a bírósági ítélet szerint, hogy a D. Antal és a későbbi áldozat egy csibráki faüzem kapcsán üzleti partnerek voltak. Husszein Tamer azonban fokozatosan kiszorította az üzletből a 60 éves szigetszentmiklósi férfit, és vitájuk során többször bántalmazta. D. Antal elhatározta, hogy megöli az egyiptomi származású ismert szegedi vállalkozót, és tervébe fiát is beavatta.

D. Tamás beismerte tettét, de azt állította, hogy édesapja érdekében tárgyalást akart kezdeményezni, és csak azután lőtt, hogy Tamer fegyvert fogott rá. A tanácsvezető bíró a csütörtöki tárgyaláson abszurdnak nevezte a védekezést, különösen annak fényében, hogy a helyszínen hagyott fegyver sem Tameré volt, azt is a vádlottak helyezték el.

A testi sértéssel vádolt Sz. Józsefet azzal az indokkal mentette fel a bíróság, hogy a bántalmazás idején az áldozat már nem élt, így jogilag kizárt a testi bántalmazás. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a két, fegyházbüntetéssel sújtott vádlott enyhítésért, illetve felmentésért fellebbezett.

Huszein Tamer a Kumbor-perként ismert eljárás másodrendű vádlottja volt 2003-ban. Az ügyészség zsarolással és más bűncselekménnyel vádolta meg a Szegeden élő, egyiptomi származású orvost. 2005-ben a Budai Központi Kerületi Bíróság 9 év börtönbüntetésre ítélte. Másodfokon a Pest Megyei Bíróság az ítéletet megalapozatlannak mondta ki, és hatályon kívül helyezte, a pert újra kezdték, közben halt meg Tamer a támadásban.