Schmitt múltjában vájkálna Gyurcsány egy törvényjavaslattal

Vágólapra másolva!
A legfőbb közjogi méltóságok átláthatóságát célzó törvényjavaslatot nyújtott be Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök egy képviselőtársával hétfőn. Gyurcsány szerint ezzel azt akarja elérni, hogy Schmitt Pál államfő reagáljon a múltjával kapcsolatos kérdésekre. A javaslat kötelezné többek között a miniszterelnök- és államfőjelölteket, hogy nyilatkozzanak arról, volt-e kapcsolatuk állambiztonsági szervekkel.
Vágólapra másolva!

A legfőbb közjogi méltóságok múltjának átláthatóságáról nyújtott be törvényjavaslatot Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő Molnár Csaba szocialista parlamenti képviselővel hétfőn. A javaslatnak az a célja az indoklás szerint, hogy a közjogi méltóságok megválasztásuk előtt nyilatkozzanak arról, hogy álltak-e valaha kapcsolatban állambiztonsági szervekkel, vagy voltak-e valaha büntetve.

Magyarországon öt legfőbb közjogi méltóság van: a köztársasági elnök, a parlamenti házelnök, a miniszterelnök, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A törvényjavaslat indoklása szerint a korábbi, állambiztonsági múltat vizsgáló átvilágítások nem nevezhetők teljes körűnek, és nem terjedtek ki az állambiztonsági szervekkel való együttműködés minden formájára. Az indoklás szerint ez elengedhetetlen feltétele a köztársaság intézményeibe vetett önbizalomnak.

Gyurcsány Facebook-oldalán megjelent "az Elnök sáros?" című bejegyzésében azt írja, hogy Schmitt Pál "köztársasági elnök nem reagál a múltjával kapcsolatos kételyekre". Szerinte ez nincs rendben, és azt írja, hogy a törvényjavaslat életbe lépése esetén Schmitt lehetőséget kapna arra, hogy eloszlassa ezeket a kételyeket. A törvény megszavazását emiatt az "őszinteség próbájának nevezi".

Ungváry Krisztián történész a Hvg.hu internetes oldalon a múlt hét szombaton megjelent cikkében azt írta, hogy az Astoria szálló betechnikázott objektum volt, egyes szobákban álcázott hang- és feltehetően képrögzítő berendezések is működtek, többek között 1976 és 1981 között is, amikor Schmitt igazgatóhelyettesként dolgozott a szállodában. A történész szerint életszerűtlen lenne azt feltételezni, hogy Schmittnek fogalma sem volt a lehallgatásokról.

Állítólag két szt-tiszt is dolgozott a jelenlegi államfő alatt, és az egyiküket sikerült megtalálnia az [origo]-nak, aki sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó, hogy az állambiztonságnak dolgozott volna. Az [origo] hétfőn megpróbált kérdéseket feltenni Schmitt Pálnak a palesztin elnökkel közös sajtótájékoztatóján, de a kérdéseket előre begyűjtő stábja közölte, hogy csak a palesztin témában lehet kérdezni.