Budai Gyula a Nitrogénművek 24 milliárdos állami támogatását vizsgálja

Vágólapra másolva!
A péti Nitrogénművek Zrt. állami támogatását is vizsgálja Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos - értesült a Magyar Nemzet. A támogatást korábban az Európai Unió is jogellenesnek minősítette.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos elrendelte a péti Nitrogénművek Zrt. állami támogatásának vizsgálatát - írja a szerdai Magyar Nemzet. A lap szerint azért, mert kiderült, hogy az az előző kormány idején csaknem 24 milliárd forintnyi, javarészt államilag garantált beruházási és forgóeszközhitelhez jutott.

Az írás szerint a Nitrogénművek termelését a tulajdonos Bige-csoport 2008 októberében számlái zárolására hivatkozva leállította, és csak az után indította újra, hogy állami garanciát kapott egy beruházási hitelhez, és 80 százalékos állami garanciát a működéshez szükséges forgóeszközhitelhez.

Az ügyletet később az Európai Unió is vizsgálta, és megállapította, hogy az MFB által folyósított, összesen 88 millió euró állami kezességvállalással fedezett hitelek jogellenes állami támogatásnak minősülnek, ezért annak egy részét a cégnek vissza kell fizetnie - írta a lap.