Perújítási nyomozást kezdenek a Zrínyi Egyetem elítélt rektorának ügyében

Vágólapra másolva!
A jogerősen négy év börtönre ítélt rektor magánnyomozásba kezdett, és ügyvédje szerint olyan bizonyítékot szerzett és adott át az ügyészségnek, ami az ártatlanságát bizonyítja.
Vágólapra másolva!

Perújítási nyomozást rendelt el az ügyészség a volt Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem korrupcióval vádolt volt rektorának, Szabó Jánosnak az ügyében - értesült az MTI Hírcentrum. Az MR1-Kossuth Rádió hétfő esti Krónikájában felidézték: Szabó Jánost jogerősen elítélték, mert 2009-ben egy kitalált történettel rá akarta venni az egyik nemzetközi csomagszállító céget arra, hogy az általa kiválasztott biztonsági szolgálatnak adjanak megbízást. A volt rektor az ítélet kihirdetése után magánnyomozásba kezdett, és ügyvédje szerint új, perdöntő bizonyítékokat adott át az ügyészségnek.

Szabó János ügyvédje, Zeke László úgy nyilatkozott: a perújítási kérelemben olyan tényeket, körülményeket tártak a bíróság és a nyomozó hatóság elé, amelyek alapján védence ártatlanságát lehet bizonyítani.

A Krónika szerint a vád egyik legfőbb bizonyítéka egy videofelvétel volt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektora elleni büntetőperben. A 2009-ben rögzített felvételen két férfi arról beszél, hogy az egyik nagy nemzetközi csomagküldő szolgálat néhány embere kábítószert szállít a cég járműveivel. A jogerős ítélet szerint a felvételt a volt rektor készíttette, hogy megzsarolja a csomagküldő céget. Szabó János ügyvédje viszont azt állítja: a felvétel valós.

Az ügyészség helyt adott a volt rektor kérésének, és elrendelte a perújítási nyomozást, amelynek lefolytatására a Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki. A perújítási nyomozás befejezése után a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség dönt majd arról, hogy indítványozza-e a bíróságnál a perújítás elrendelését - hangzott el a Krónikában.

A január elsejével a Rendőrtiszti Főiskolával és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karával együtt az új Nemzeti Közszolgálati Egyetembe integrálódott nemzetvédelmi egyetem rektorát januári jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla négy év börtönre ítélte hivatali befolyással üzérkedés miatt. A volt rektor két társát is börtönbüntetésre ítélték, egyikük két, másikuk két és fél évet kapott.

A vádirat szerint Szabó János - aki 2006-tól töltötte be a nemzetvédelmi egyetem rektori posztját - 2009-ben egy nemzetközi szállítmányozási cégtől próbált jogtalan előnyt kicsikarni oly módon, hogy valótlanul azt állította a cég magyarországi és nemzetközi vezetőinek: a vállalat egyes dolgozói fegyvert és drogot csempésztek. Ő azonban el tudja intézni - mondta -, hogy a cég kimaradjon a nyomozásból és a várható médiabotrányból, így nem sározzák be a cég nevét, megőrizheti üzleti jó hírét. Cserébe a rektor azt kérte, hogy távolítsák el a cég négy magyarországi dolgozóját, illetve bontsanak szerződést az aktuális őrző-védő partnerrel, és helyettük egy általa megjelölt biztonsági céget alkalmazzanak. Szabó János a vád szerint olyan információkkal próbálta megtéveszteni a nemzetközi cég vezetőit, hogy titkosszolgálati emberek a céggel összefüggésben állítólag arról beszélgettek: fél mázsa kokain eltűnése miatt két spanyol férfi jön Magyarországra, és leszámolásra készül.

A rektort tavaly februárban kommandósok fogták el a munkahelyén, és négy hónapot előzetes letartóztatásban töltött. Szabó János az eljárás során végig tagadta bűnösségét.