Az orvosok fizethetik az elvesztett műhibapereket

Vágólapra másolva!
A betegnek a kórház, a kórháznak viszont a vétkes orvos fizethet kártérítést ez év közepétől az elvesztett műhibaperek miatt - írja a hétfői Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A munka törvénykönyve egyik, júliusban hatályba lépő módosítása lehetővé teszi majd, hogy a kórházak részben vagy egészben a vétkes dolgozóval fizettessék meg a megítélt kártérítést - mondta a Világgazdaságnak Simon Tamás. A műhibaperes ügyvéd, biztosítási szakjogász hangsúlyozza, hogy a betegek, illetve hozzátartozóik közvetlenül ez után is csak a kórházakat, rendelőket perelhetik.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint legfeljebb a dolgozó egyhavi átlagkeresetének ötven százalékára tarthat igényt a munkáltató, és ezt az összeget még a helyi kollektív szerződés is csak maximum hathavi átlagkeresetre emelheti. Kivéve, ha úgynevezett közreműködői (megbízási) szerződés van a kórház és az orvos között, mert ez esetben polgári peres úton már most is behajtható a dolgozón a kártérítés teljes összege.

Az év második felétől viszont a munkaügyi peres úton továbbhárítható kártérítés mértéke már alapesetben is maximum négyhavi távolléti díj, amelyet a kollektív szerződés viszont akár nyolchavi összegre is emelhet. Változás az is, hogy ezentúl a súlyosan gondatlan, valamint a szándékos károkozásnál a megítélt kártérítést teljes mértékben be lehet hajtani a munkavállalón, most csak az utóbbi esetben van erre lehetőség.

A vezető beosztású munkavállalókra még szigorúbb szabályok vonatkoznak majd: tőlük akkor is a teljes kártérítési összeg követelhető, ha gondatlanul jártak el, esetükben nincs szükség arra, hogy a bíró "súlyos gondatlanságot" állapítson meg - írja a Világgazdaság.

"Megengedhetetlen, felelőtlen és ésszerűtlen" - a Magyar Orvosi Kamara szerint kizárólag ezekkel a jelzőkkel illethető az új szabályozás. Éger István szerint alacsony bérükből nem tudják fedezni a kártérítést az orvosok, egy esetleges felelősségbiztosítás pedig szintén megfizethetetlen lenne a számukra. Ma az önállóan dolgozó orvosok felelősségbiztosítása évi 12 ezer forinttól akár 2 millió forintig terjed, attól függően, hogy milyen "műhibaveszélyes" szakmát űznek.

A januárban államosított 33 fővárosi, illetve megyei kórház ellen jelenleg 357 műhibaper folyik. Ezekben a perérték összességében mintegy 5,5 milliárd forintra rúg - tudta meg a lap a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől.