Nem időszerű Schmitt költözéséről beszélni

Vágólapra másolva!
Nem árulja el a Köztársasági Elnöki Hivatal, hogy Schmitt Pál mikor adja át a Béla király úti államfői rezidenciát utódjának. A hivatal egyik munkatársa szerint még nincs itt az ideje, hogy ez téma legyen, annak ellenére, hogy Áder János május 10-én veszi át a köztársásági elnöki feladatokat.
Vágólapra másolva!

"Mindennek megvan a maga ideje" - fogalmazott szűkszavúan Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) munkatársa az [origo] azt firtató kérdésére, hogy miért nem tudott eddig Schmitt Pál kiköltözni a Béla király úti államfői rezidenciáról. "Önnek pontosan tudnia kell, hogy mit értek ezalatt" - válaszolta Kiss, miután rákérdeztünk: pontosan mit jelent a gyakorlatban a "maga ideje".

"Nem tudok kiköltözni, mert még nincs meg az új helyem" - mondta Schmitt Pál a közelmúltban az RTL Klubnak arra a kérdésre, hogy mikor hagyja el a Béla király úti rezidenciát, amelybe utódja, Áder János és családja költözne. Schmitt Pál az [origo]-nak múlt héten azt mondta, az elmúlt napokban az átadás-átvétellel foglalkozott. Abban állapodtak meg, hogy Schmitték körülbelül egy hónap múlva fognak kiköltözni a Béla király úti épületből. "Ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár" - szögezte le az RTL Klubnak Schmitt. Utalt arra, hogy igénybe venné az állami segítséget, hiszen állítása szerint továbbra is dolgozni szeretne valamilyen "jószolgálati poszton" Magyarországért.

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény nem rögzíti, hogy mennyi idő után kell a posztjáról lemondott államfőnek elhagynia a köztársasági elnöki rezidenciát.

A plágiumügye miatt lemondott államfő a vagyonnyilatkozata szerint három nagyméretű budai családi ház tulajdonosa (ezek mellett egy belvárosi lakás és egy Luppa-szigeti nyaraló is szerepel a bevallásában), a legkisebbnek is 195 négyzetméteres az alapterülete. Schmitt a köztársasági elnökké választása előtt a II. kerületben álló, 320 négyzetméteres villában lakott, ebben azonban most albérlők élnek. A törvény szerint, ha Schmitt kéri, külön rezidenciát is kaphat, de hivatala korábban nem tudta megmondani, élni kíván-e ezzel a lehetőséggel.