Állami villába költözne Schmitt Pál

Schmitt Pál volt köztársasági elnök elhagyja a díszpáholyt a Parlamentben, ahol Áder Jánost a Fidesz-KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 262 igen szavazattal választotta meg Magyarország államfőjévé
Vágólapra másolva!
Ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár - mondta Schmitt Pál az RTL Klub kérdésére, hogy igénybe venné az állami segítséget. A volt államfő azt mondta, jószolgálati feladatot kért Orbán Viktortól. Vagyonnyilatkozata szerint Schmitt Pálnak három nagyméretű budai családi háza, egy belvárosi lakása és egy Luppa-szigeti nyaralója is van.
Vágólapra másolva!

"Nem tudok kiköltözni, mert még nincs meg az új helyem" - mondta Schmitt Pál az RTL Klubnak arra a kérdésre, hogy mikor hagyja el a Béla király úti rezidenciát, amelybe utódja, Áder János és családja költözne. Schmitt Pál az [origo]-nak múlt héten azt mondta, az elmúlt napokban az átadás-átvétellel foglalkozott. Abban állapodtak meg, hogy Schmitték körülbelül egy hónap múlva fognak kiköltözni a Béla király úti épületből.

"Ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár" - szögezte le az RTL Klubnak Schmitt. Utalt arra, hogy igénybe venné az állami segítséget, hiszen állítása szerint továbbra is dolgozni szeretne valamilyen "jószolgálati poszton" Magyarországért.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Schmitt Pál háza Hűvösvölgyben

A volt államfő a vagyonnyilatkozata szerint három nagyméretű budai családi ház tulajdonosa (ezek mellett egy belvárosi lakás és egy Luppa-szigeti nyaraló is szerepel a bevallásában), a legkisebbnek is 195 négyzetméteres az alapterülete.

Schmitt a köztársasági elnökké választása előtt a II. kerületben álló, 320 négyzetméteres villában lakott, ebben azonban most albérlők élnek. A törvény szerint, ha Schmitt kéri, külön rezidenciát is kaphat, de hivatala korábban nem tudta megmondani, élni kíván-e ezzel a lehetőséggel.

A plágiumügye miatt lemondott köztársasági elnök egyébként élete végéig megúszta a rezsit, miután tavaly nyáron ő maga írta alá az erről szóló törvényt. Ez alapján jár neki a lakás, amelynek fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal látja majd el. Schmittnek jár havonta a mindenkori államfői tiszteletdíj havi összegének megfelelő pénzbeli juttatás, ha kér, autót és sofőrt is kaphat. Emellett élete végéig jár neki az elnök úr megszólítás. További munkáját kétfős titkári személyzettel, a kormány által biztosított irodában láthatja el, és ingyen jár neki egészségügyi ellátás is.