Annyira érdekli a Fideszt Bajnai, mint Kiszel Tünde

Vágólapra másolva!
Az IMF miniszterelnökének, bukott embernek és elfuserált libapásztornak nevezik a Fideszben Bajnai Gordont, legalábbis azok a képviselők és kormánytagok, akik egyáltalán hajlandóak kiejteni a nevét. A visszatérésre készülő volt miniszterelnökről hivatalos fórumon még egyetlen szó sem esett a kormánypártokban, és Orbán Viktor sem hajlandó foglalkozni vele, de azért vannak olyan fideszesek, akik attól tartanak, hogy ha a kormány nem tud eredményeket felmutatni, Bajnai mögé pedig beáll az ellenzék, akkor 2014-ben akár veszélyes is lehet rájuk.
Vágólapra másolva!

Egy évvel a Bajnai Gordon visszatéréséről szóló első hírek felröppenése után, és egy héttel a politikus várható tényleges bejelentése előtt az érdektelenségtől az aggodalomig szóródik a Fideszben a volt miniszterelnök újbóli szerepvállalásának megítélése. Bajnai Gordonról még a pártvezetés tagjai sem gondolkodnak egyformán: akadt elnökségi tag, aki vállrándítással intézte el az [origo] kérdését, hogy kell-e tartaniuk a kormánypártoknak az ellenzéki összefogás élére álló volt kormányfőtől, de olyan is, aki szerint senki mástól, de Bajnaitól azért igenis lehet a Fidesznek félnivalója.

Bajnai választások utáni kormányzati szerepéről beszélni nagyjából annyira releváns, mint Kiszel Tündééről - mondta például Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke szerint mindegy, hogy lesz-e baloldali összefogás, és hogy annak Bajnai vagy Mesterházy Attila lesz-e a vezére, "persze azért készülni kell az ellenfélből, de nincs mese, mindenképp nyerni kell". A labdarúgó-válogatott keddi mérkőzésére is utalva: nem azzal kell foglalkozni, hogy "lesérült-e a törökök jobbszélsője, hanem azzal, hogy győzzünk".

A pártvezetés egy másik tagja szerint viszont a közvélemény-kutatási adatokból és az utóbbi két, Fidesz-kudarccal végződő időközi választás eredményéből is látszik, hogy "ha nem történik valami csoda a gazdaságban, akkor nemcsak rezeghet a léc 2014-ben, de akár le is eshet". Igaz, Bajnai esélyeit addig megjósolni sem lehet szerinte, amíg ki nem kristályosodnak ellenzéki összefogás részletei, vagyis, hogy pontosan kik állnak be a volt kormányfő mögé, illetve kik maradnak esetleg kívül - az ellenzéket megosztva - a kormányváltást akaró szövetségen.

Egyedül lenne esélye

Az elnökségi ülések egy másik résztvevője a Fideszre szabott választási szabályokat kezdte sorolni a volt miniszterelnök veszélyességét firtató kérdésre. Az egyfordulós, a második körös visszalépéseket és összefogásokat emiatt kizáró, a győztest viszont pluszmandátumokkal jutalmazó új rendszer okfejtése szerint ugyanis nagyon kis sanszot hagy a Fidesznél szervezetlenebb erőknek. Mindezt pedig hamarosan megfejelik még a választási eljárási törvény újdonságai, a nem tudatos szavazókat kiszűrő előzetes regisztráció, illetve a "virágozzék minden virág" elvét követő ajánlási rendszer, amelyben kétszáz aláírás összegyűjtése után bárki jelöltként indulhat. Az utóbbi miatt egy fideszes indulóra akár több tucat ellenzéki rivális juthat egy-egy körzetben, szétaprózva ezzel azoknak a voksait, akik elégedetlenek a kormánypártokkal. "Ennyit Bajnai esélyeiről" - tette hozzá.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Bajnai nagy tömeg előtt készül a visszatérésre

Egy kormányzati tisztséget is betöltő frakciótársa szerint egyetlen esetben lehet egy, a bizonytalan szavazókat megszólító ellenzéki szövetség veszélyes: ha abban minden ellenzéki erő részt vesz, és ha az összefogásnak csak egyetlen miniszterelnök-jelöltje lesz. "Egyelőre azonban úgy fest, hogy Bajnai inkább megosztja, mintsem összekovácsolná az ellenzéket" - tette hozzá a fideszes, utalva arra, hogy a kormányellenes erők már most, Bajnai Gordon október 23-ai Milla-tüntetésre tervezett beszédének megítélésében sem egységesek, illetve hogy az összefogás és a volt kormányfő visszatérésének ügye külön-külön is éles belső vitákat gerjesztett az MSZP-ben és az LMP-ben.

"Ha 2014-ben nem a Fidesz nyer, az csak úgy fordulhat elő, hogy megverettük magunkat, tehát az a mi kudarcunk, nem pedig Bajnai győzelme lesz" - utalt az [origo]-nak a következő másfél év kormányzati munkájának jelentőségére egy ismert fideszes, aki szerint a baloldal gyengeségét mutatja, hogy egy bukott miniszterelnöknél nem találtak alkalmasabb jelöltet. Igaz ugyan, tette hozzá a politikus, hogy 2010-ben Orbán Viktor is bukott miniszterelnökként tért vissza, ráadásul úgy, hogy közben elveszített még egy választást, de szerinte "abban a nyolc évben Orbán minden erejével ezen a győzelmen dolgozott, így ehhez képest a parkolópályáról, némi alapítványozgatás után visszatérő Bajnai másfél év múlva még akkor is esélytelen a győzelemre, ha később lehetne rá sansza".

"Szerintem elég lenne a hatástalanításához, ha azzal jönnénk, hogy ő az IMF miniszterelnöke" - utalt a Valutaalappal 2008-ban kötött, a Fidesz által mostanában sokat bírált, Bajnai-kormány alatt végrehajtott szerződésre egy befolyásos kormánypárti képviselő. Egy másik, kormányzati tisztséget is betöltő fideszes pedig Bajnai apolitikusságát emelte ki a volt kormányfő azon gyengeségei közül, amelyek miatt szerinte nem lehet esélyes miniszterelnök-jelölt. "Lehet, hogy Gyurcsány után sokaknak szimpatikus volt az a kívülálló szerep, amit 2009-ben vitt, de ne felejtsük el, hogy ő maga nem sokat tett azért, hogy miniszterelnök legyen. De most nem egy pártot, hanem emberek millióit kell meggyőznie. Valahogy nem látom magam előtt, ahogy kertet ás vagy szart lapátol a cigánysoron (ezzel az országjáró Gyurcsány Ferencre utalt), de még azt sem, ahogy ózdi bányászok előtt szónokol egy emelvényen" - tette hozzá.

Orbán a nevét sem mondja ki

A Fideszben egyébként a megkérdezettek egybehangzó állítása szerint eddig hivatalosan semmilyen fórumon nem volt téma a volt miniszterelnök esetleges visszatérése. A miniszterelnök a kormánypárti frakciók előtti politikai helyzetértékelésein visszatérően arról szokott beszélni, hogy a Fidesz még akkor is kivételezett helyzetben van, ha a szavazóinak egy része lemorzsolódik, mert nincs, illetve végletesen megosztott az ellenzéke. Neveket a miniszterelnök azonban még sosem említett - még a legutóbbi, sárvári frakcióülésen sem, pedig addigra már valós lehetőségként forgott a sajtóban Bajnai visszatérése.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben az [origo] tudósítójának is csak annyit mondott a témáról, hogy "egyetlen kormányülés napirendjén sem szerepelt", illetve, hogy "kormányzás van, és a kormányzáshoz nem tartozó ügyekkel nem foglalkozunk".

A megkérdezett résztvevők szerint a téma az elnökség eddigi ülésein sem volt terítéken, még azok után sem, hogy a volt kormányfőről kiderült, hogy beköszönő beszéddel készül a Milla október 23-ai tüntetésére. "Persze az elnökség elé szerintem ezután sem kerül majd az ügy, hiszen milyen ciki lenne, ha kiszivárogna, hogy Bajnairól válságstábol a Fidesz vezetése" - tette hozzá ironikusan egy elnökségi tag.

A többi fórumhoz hasonlóan a Fidesz választási stratégiáját illetően amúgy sok szempontból illetékes választmányában sem volt téma eddig a volt kormányfő szerepvállalása. Kövér László választmányi elnök személyes véleményeként csak annyit mondott hétfőn az [origo] felvetésére, hogy a Fidesz stratégiáját nem az ellenzék, "pláne nem egy elfuserált libapásztor határozza meg".