Frakcióvezetőt választ az LMP

Vágólapra másolva!
Egyelőre nincsenek jelöltek semelyik posztra. Jávor Benedek frakcióvezető és két helyettese a párt hétvégi kongresszusán mondott le megbízatásáról.
Vágólapra másolva!

Pénteken tartja frakcióülését az LMP, az előzetes tervek szerint a képviselőcsoport új vezetőjét és annak két helyettesét is megválasztják. Jávor Benedek frakcióvezető, valamint a háromból két helyettese, Szabó Tímea és Karácsony Gergely a párt hétvégi kongresszusa alatt mondott le megbízatásáról.

Az ideiglenesen a képviselőcsoport élén álló harmadik frakcióvezető-helyettes, Mile Lajos elmondta, hogy egyelőre nincsenek jelöltek semelyik posztra, mert őket a pénteki ülésen kell majd hivatalosan megnevezni.

Az LMP frakciószabályzata úgy rendelkezik, hogy a frakcióvezető vagy a választott tisztségviselők helyének megüresedése esetén harminc napon belül kell új választást kiírni. A képviselőcsoportot ezalatt a frakcióelnökség vagy az általános frakcióvezető-helyettes irányítja. A szabályzat arról viszont nem ír, hogy mennyi idő alatt kell betölteni a posztokat.

Az LMP a hétvégén kétnapos kongresszust tartott Csillebércen, amelyen a delegáltak elutasították a csatlakozást az Együtt 2014 mozgalomhoz. Csiba Katalin szóvivő ezt a vasárnapi sajtótájékoztatón úgy kommentálta, hogy nemet mondtak a csatlakozásra, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitottak. A résztvevők emellett elfogadták a párt stratégiáját is, amelyik szerint az LMP nem köt választási együttműködést a jelenlegi parlamenti pártokkal, és olyan kormányban sem kíván részt venni, amelyet Magyarország valamelyik volt miniszterelnöke vezet.

A titkos szavazások eredményének kihirdetését követően Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond a posztjáról. A vasárnap délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy így döntött két helyettese, Szabó Tímea és Karácsony Gergely is.

A párt hétfőn a parlamentben tartott frakcióülést, amelyen arról határoztak, hogy a képviselőcsoport új vezetőit pénteken választják meg.

Az LMP nyolc parlamenti és három fővárosi képviselője ugyancsak hétfőn létrehozta a Párbeszéd Magyarországért Platformot. A létrehozók között található Jávor Benedek, Szabó Tímea és Karácsony Gergely is.

A platform kezdeményezői kijelentették: tiszteletben tartják a kongresszusi döntést, azt azonban nem fogadják el, hogy az jó döntés lenne. Véleményük szerint az elfogadott határozat "rossz az LMP-nek, rossz az ökopolitika támogatóinak, rossz az országnak. A schifferi út jó viszont Orbán Viktornak és rendszerének, illetve azoknak, akik a kétpólusú rendszer fenntartásában érdekeltek, hiszen az ellenzéki térfélen könnyen az MSZP megerősödéséhez vezethet."

A platform létrehozásának hírére kedden Schiffer András úgy reagált: szólás- és véleményszabadság van, ezért teljesen természetes, ha egy párton belül működő áramlatok szerveződnek. A meghozott kongresszusi döntésekhez viszont mindenkinek tartania kell magát a nyilvánosság előtt.

Jávor Benedek szintén kedden azt nyilatkozta, hogy a Párbeszéd Magyarországért Platform létrehozása nem jelent párt- vagy frakciószakadást az LMP-ben. A volt frakcióvezető szerint a szerveződés segítségével akarják megtalálni azt az utat, amelyik mentén az LMP is hozzájárul a kormány leváltásához, úgy, hogy eközben nem adja fel a többi, általa fontosnak tartott értéket. A szoros kongresszusi szavazás és a tagság egy meghatározó részének véleménye elég fontos ahhoz, hogy azt a párton belül képviseljék - tette hozzá.

Karácsony Gergely egy szerdai, debreceni sajtótájékoztatón szintén azt mondta, kizártnak tartja, hogy szakadás következne be a pártjában vagy az LMP parlamenti frakciójában azért, mert létrehozták a Párbeszéd Magyarországért Platformot.