Mile Lajos veszi át az LMP-frakciót

Vágólapra másolva!
Ideiglenes frakcióvezető lép a képviselőcsoport távozó vezetőinek helyére, miután az LMP meghasonlott a Bajnai Gordonnal tervezett esetleges szövetség kérdésében. A párt szerint nincs szó pártszakadásról, az ügy miatt lemondó LMP-sek is megtartják mandátumukat, és továbbra is LMP-sként politizálnak a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Mile Lajos LMP-s képviselő lesz a párt parlamenti frakciójának új vezetője, miután a frakció éléről vasárnap reggel sorra lemondtak annak vezetői - tudta meg az [origo]. Az LMP frakcióvezetője, Jávor Benedek, valamint két helyettese, Szabó Tímea és Karácsony Gergely az után távozott, hogy a párt hétvégi kongresszusán a számukra vállalhatatlan stratégiát fogadtak el a küldöttek.

Az LMP azon a kérdésen hasonlott meg, hogy csatlakozzon-e a Bajnai Gordon által vezetett Együtt 2014 mozgalomhoz. Miután a kongresszus leszavazta az ötletet, a frakció szinte teljes vezetése azonnal lemondott (a kongresszuson történtekről itt olvashat részletesen).

Az [origo] tudósítója a kongresszuson a párt tagjaitól úgy értesült, hogy Mile Lajos ideiglenesen veszi át a megüresedő frakcióvezetői tisztséget. A képviselő eddig szintén frakcióvezető-helyettes volt, így kézenfekvő, hogy ő lép a csoport élére.

Jávor Benedek távozó frakcióvezető az [origo]-nak megerősítette, a három vezető lemondása nem jelenti azt, hogy képviselői mandátumukat is visszaadnák. Jávor, Szabó és Karácsony továbbra is az LMP képviselője marad, tovább politizálnak a párt színeiben. Schiffer András, a párt korábbi frakcióvezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy nincs szó pártszakadásról sem, de most "meg kell emészteniük ezt az egészet".