Visszakéri a Táncsics-díjat a miniszter Szaniszlótól

Vágólapra másolva!
Levélben kéri vissza a március 15-én általa Szaniszló Ferencnek adományozott Táncsics Mihály-díjat Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A sokak szerint méltatlanul odaítélt díj miatt sok kritika érte Balogot, még az izraeli és amerikai nagykövet is a díj visszavonását kérte.
Vágólapra másolva!

"Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az Önnek általam tévedésből megítélt Táncsics-díjat" - írta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter Szaniszló Ferencnek, akit március 15-én tüntetett ki Táncsics Mihály-díjjal.

A díj megítélése miatt számtalan kritikát kapott a miniszter, többen visszaadták korábban kapott díjaikat, legutóbb pedig az USA budapesti nagykövete (de korábban az izraeli nagykövet is) bírálta a lépést, amiért "olyan embert tüntettek ki, aki a nyilvánosság előtt gyűlöletbeszédet használ".

Balog levelében azt írta, a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján adományozta Szaniszlónak a díjat, amellyel azt a munkát akarta elismerni, amelyet "külpolitikai újságíróként végzett, amikor az egykori szovjet térségből és a balkáni háborúról tudósított".

Balog szerint ő a döntést követően értesült Szaniszlónak azokról a kijelentéseiről, "melyekkel nem tudok azonosulni". Szaniszló Ferenc, az Echo Televízió munkatársaként arról beszélt, a magyarok, sumérok, avarok, etruszkok, szkíták mind ugyanazon nép valójában. Egy másik műsorban pedig "a globalizmus és a neoliberalizmus ütőkártyájának" nevezte a magyar cigányságot.