Nyolcvanöt milliót fizetett a köztévé Jáksó cégének a Marslakók megszüntetéséért

Vágólapra másolva!
Összesen nyolvcanötmillió forintot fizetett az MTVA Jáksó László producer cégének, a miután a céggel tavaly augusztusban felbontották a Marslakók című szappanopera gyártásáról szóló szerződést - derül ki azokból dokumentumokból, amelyeket csütörtökön tett közzé honlapján a szervezet.
Vágólapra másolva!

Az MTVA által közzétett két, a Marslakók Produkciós Kft-vel kötött szerződést tett közzé weboldalán. Az egyik, háromoldalas dokumentum azzal indokolja a megbízás felbontását, hogy a sorozat nézőszáma messze elmaradt az elvárt mértéktől. „A nézettségi adatokból a sorozat elvitathatatlan filmművészeti értékei sajnos nem tükröződtek vissza”. A szerződés azt is az indokok közé sorolja, hogy „a sorozat nagyobb megértettségének és szélesebb körű elfogadottságának kialakulása a jövőben sem várható”, ezért a közpénzek költséghatékony felbontására hivatkozva a szerződés felbontását kezdeményezi.

A másik közzétett dokumentum a pénzügyi elszámolás részleteit rögzíti. Eszerint az MTVA a szerződés felmondásából eredő kár miatt 20 millió, a szerzői jogok miatt 30 millió, a színészek felmondása miatt 5 millió, az elmaradt epizódok gyártása miatt 15 millió, a hosszú távú beruházások meg nem térülése miatt 15 millió, vagyis összesen 85 millió forintot fizet a Marslakók Produkciós Kft.-nek.

Az Átlátszó.hu 2012 augusztusában kérte ki az MTVA-tól a Marslakók Produkciós Kft.-nek kifizetett és még kifizetni kívánt tételek listáját, a kft. által kibocsátott számlákat, illetve a műsorgyártás megszüntetéséről szóló szerződést. A portál később pert is indított az adatokért, amelyet első- és másodfokon is megnyert.

Az Átlátszó csütörtökön jelezte, hogy feljelentik a rendőrségen az MTVA-t, mivel a jogerős bírósági döntés elenére sem adták ki az adatokat. Az MTVA csütörtök estére azonban közölte, hogy a szerkesztőségnek megküldte és honlapján is nyilvánosságra hozta a kért adatokat.

Az MTVA külső gyártási műsorainak költségeiről szóló korábbi cikkünk szerint a rövid idő alatt megbukott szappanopera összesen több mint egymilliárd forintjába került az MTVA-nak.