Az út túloldalára kacsingatnak a józsefvárosi piac árusai

Árus a Négy Tigris kínai piacon a Kőbányai úton
Vágólapra másolva!
Még nyitva a józsefvárosi piac, amit a múlt héten már be akartak zárni. Áram már csak generátorról érkezik, és lehet, hogy a vízellátást is maguknak kell majd megoldaniuk, de sok árus abban reménykedik, hogy karácsonyig még kihúzzák.
Vágólapra másolva!

Tompán zúgnak a lakókocsi méretű áramfejlesztők a józsefvárosi piac két végén. A MÁV a múlt csütörtökön lekapcsolta az áramot, azóta aggregátorokkal oldják meg a piac energiaellátását. „Még talán olcsóbb is, mint amúgy” – jegyezte meg az egyik biztonsági őr.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Négy tigris piacnak a múlt héten be kellett volna zárnia, mert a nyáron a VIII. kerület kezdeményezésére a MÁV felmondta a bérleti szerződést, és akkorra járt le a kipakolásra adott határidő. A bérlő Komondor Kft. azonban nem adta át a területet, amikor a MÁV illetékesei a múlt csütörtökön megjelentek.

A bérlők arra hivatkoztak, hogy mivel bíróságon támadták meg a szerződés felmondását, és az eljárásnak halasztó hatálya van, nem kötelesek átadni a területet. Ezt a MÁV vitatta, de nem jutottak egyezségre. Végül a vasúttársaság kezdeményezte a közművek elzárását, az áramot még aznap lekapcsolták, másnap pedig végrehajtási eljárást indítottak közjegyzőnél a terület visszaszerzésére.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A piac azonban nyitva maradt, és azóta is üzemel. Az áram már generátorról érkezik, és ha víz sem lesz (annak elzárását külön kell kérni, és ennek átfutása hosszabb ideig tart), akkor a piac vezetése tartályos vízzel oldja meg a vízellátást - mondta az Origónak több árus is.

Vevőt kedd reggel még nem sokat lehetett látni, bár akadt néhány, a kézikocsiját a töredezett aszfalton zörgető viszonteladó. Az árusok közül többen arra számítanak, hogy a karácsonyi bevásárlószezon végéig kihúzzák, sőt volt olyan is, aki abban reménykedett, hogy akár még tavaszig is lehet esélyük, de többen nem várnak addig. Sokan a Kőbányai út túloldalára költöznének, ahol az egykori Ganz-Mávag gyártelep területén tudnak üzlethelyiséget bérelni. Egy szvettereket áruló idősebb nő szerint egész kedvező áron is lehet az ittenihez hasonló árusító konténereket bérelni. A múlt héten még sokan arra panaszkodtak, hogy odaát jóval drágább a bérleti díj.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Egy másik, főleg női felsőruházattal foglalkozó kereskedő két héten belül költözik. Éppen befutó, vidéken piacozó kuncsaftjait lelkesen invitálta, hogy menjenek át vele, megmutatja nekik is az új helyet. Jóval szebb és kulturáltabb – jegyezte meg. A szerelemgiroszos fiúk is átköltöznek. Odaát találkozunk a bejárat mellett, de nem a túlvilágon, csak az út túloldalán – tréfálkozott egyikük. Szerinte hiába jön áram a generátorokból és oldják meg a vízellátást is majd, ha azt is lezárnák, ennek a piacnak már vége.