Bevetették a hókotrókat Budapesten

Vágólapra másolva!
Hajnalra megtisztították a főútvonalakat, nincs fennakadás a közösségi közlekedésben. Szinte az egész ország területén esik vagy szállingózik a hó.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkagépei folyamatosan dolgoznak a budapesti utakon, hajnalra a főútvonalakat megtisztították, a közösségi közlekedés elindult. A társaság közleménye szerint Budapesten csütörtök este fél kilenctől változó intenzitással és területi eloszlásban havazott. Az FKF a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban végezte az utak síkosságmentesítését.

Az előrejelzések szerint napközben további havazás várható a fővárosban. Amíg havazik, az FKF az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a ferihegyi gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik. Arra kérik a tulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokon takarítsák el a havat a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

Szinte az egész ország területén esik vagy szállingózik a hó, de a délkeleti határ mentén Makótól Hódmezővásárhelyig már esőt jeleznek. A legtöbb hó a Mecsekben és az Alföld déli részén esett, itt a friss hóréteg vastagsága 5-6 centiméter, a többi csapadékos területen 1-3 centiméter.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai 12 órás váltott műszakban, folyamatosan látják el a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Több térségben is téliesebbek az útviszonyok, de ez nagyobb fennakadást nem okoz a közlekedésben.

A főutak a folyamatos munkavégzés ellenére a Dunántúlon egyelőre még havasak, hókásásak Vas, Zala és Baranya megyében, valamint Tapolca környékén, latyakosak Tamási és Szántód térségében. A keleti országrészben az Alföld középső és déli részén a Hajdúságban és a Nyírségben, sőt már a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei utakon is havas, hókásás az úthálózat. Pest megyében egyelőre csak lepelszerű a hó, így fennakadás nincs a közlekedésben.