John Lukacs: A magyarság kárára válik, ha az oroszokhoz sündörgünk

Vágólapra másolva!
A történész 67 év után először írt magyar politikáról, hogy figyelmeztesse Orbán Viktort.
Vágólapra másolva!

67 éve hagytam el Magyarországot, azóta magyar politikáról nem írtam, most valami mégis erre késztet - így kezdődik John Lukacs Népszabadságban megjelent, a paksi megállapodásról írott levele. A konzervatív történész szerint Orbán Viktor választóvonalhoz érkezett a döntéssel. "A nyugati országok sokszor semmit vagy keveset tettek értünk. De mégis. Amikor a magyarság vezetői néha a Keletet választották, az majdnem mindig katasztrofálisnak bizonyult", írja. A Magyarországot letipró zsarnokság eredője és lényege a közelmúltban sem a kommunizmus volt, hanem az orosz megszállás, áll a levélben.

A történész úgy véli, az oroszokat "el kell ismerni és tisztelni kell őket, mint azt távoli rokonaink, a bölcs finnek teszik. De mi nem az oroszokhoz tartozunk. A hozzájuk való alkalmazkodásunk sosem állhat törekvéseink központjában".

A levélben arra figyelmeztet: becsüljük nagyorosz szomszédainkat, de nem szabad hozzájuk alkalmazkodnunk, odafelé sündörögni, mert az talán végleges teher lehet hosszú időre és a magyarság kárára válik. 1989 óta mi vagyunk a felelősek mindazért, amit mi választunk, amit teszünk, amit gondolunk. A magyar jellem és szellem nem lehet keleti, írja.