Vágólapra másolva!
Nincs pénz új autókra, és a dolgozók kéthavi bére is hiányzik a mentők költségvetéséből. Az Országos Mentőszolgálat megbízott főigazgatója a kormányhoz fordult, hogy segítse ki őket a hiányzó, összesen ötmilliárd forinttal – írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Több milliárd forintos gyorssegélyért folyamodott a minisztériumhoz Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megbízott főigazgatója – írja a Népszabadság. A Népszabadság megszerezte a levelet, amelyben a főigazgató sorra veszi azokat a hiányokat, amelyek veszélyeztetik a szolgálatnál zajló fejlesztések befejezését, illetve a betegek ellátását. Ha nem kapják meg az összeget, „csökkentenünk kell a mentéshez való hozzáférést” – írta az igazgató a lap szerint, ami azt jelenti, hogy a szükségesnél kevesebb mentőautó teljesíthet majd szolgálatot.

Burány azt is írta, hogy a legöregebb kocsik lecserélésére, 59 új mentőautó megvásárlására kellene 1,3 milliárd forint, és hiányzik a költségvetésükből a dolgozók kéthavi bérének és járulékainak fedezete, 2,6 milliárd forint. Ezenkívül 1,2-1,3 milliárd szükséges arra, hogy folytathassák az új mentőállomások építését, és korszerűsítsék a mentésirányítást. A légimentésnél is szükségük van 250–350 milliós tőkeinjekcióra.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a lapnak elmondta: az OMSZ főigazgatója levelében valóban jelezte, hogy várhatóan az idei költségvetés egyensúlyban tartásához két irányból is többletforrásra lesz szükség, ami egy 2,5 milliárdos működési és egy 1,5 milliárdos fejlesztési forrást jelent. A helyettes államtitkár szerint az utóbbi már a kormány előtt van, a működési költségekről pedig részletes kimutatást kértek az OMSZ-től.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az OMSZ-nél tartott pénteki sajtótájékoztatón azt mondta ezek az információk nem igazak.Tavaly 1,4 milliárd, idén 2 milliárd forinttal növelték a mentőszolgálat költségvetését, előzőleg pedig 1,5 milliárdot költöttek a százhúsz mentőautóra. Minden dolgozó megkapta a munkabérét a mentőszolgálatnál, és minden ezzel ellentétes riogatás a mentés biztonságát ássa alá - mondta.

Burány Béla főigazgató szerint a mentőszolgálat működése töretlen, tartozása nincsen, a kifizetések folyamatosak. "Az üzemi és a mentési működés is folyamatosan biztosított" mind a légi, mind a földi mentés esetén. A fejlesztések haladnak, a mentőállomások felújítását megkezdték - mondta.