Teheránból kapott kemény kritikát az Egyesült Államok

Tabka, 2014. augusztus 24.
Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Rakkai Médiaközpontja által közzétett dátum nélküli képen az IÁ harcosa a szervezet zászlajával egy zsákmányolt harci gépen, miután az IÁ elfoglalta a szíriai Rakka tartomány
Tabka, 2014. augusztus 24. Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Rakkai Médiaközpontja által közzétett dátum nélküli képen az IÁ harcosa a szervezet zászlajával egy zsákmányolt harci gépen, miután az IÁ elfoglalta a szíriai Rakka tartományban fekvő Tabka légi támaszpontját. (MTI/AP/Az Iszlám Állam Rakkai Médiaközpontja)
Vágólapra másolva!
Iránból érkezett kemény kritika az Egyesült Államoknak. Teherán azt vetette Washington szemére, hogy nem vette túl komolyan a dzsihadisták elleni harcot.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok eddig „nem vette túl komolyan” a dzsihadisták elleni harcot, akik jelentős területeket foglaltak el Irakban és Szíriában – jelentette ki vasárnap Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter az állami televízióban vasárnap sugárzott interjújában. Szavait a Mehr hírügynökség is idézte.

Azt hangoztatta, hogy Washington „különböző módokon segítette az IÁ-t (Iraki és Levantei Iszlám Állam, később csak Iszlám Állam) Szíriában”. Mint mondta, „a dzsihadisták az egyik nap Szíriát fenyegették, a másik nap már Irakot, s ez a fenyegetés más országokat is elérhet. Ezt a fenyegetést még nem értették meg komolyan, és még nem határozták el magukat komoly fellépésre” az amerikaiak a dzsihadistákkal szemben.

Eddig tagadták az együttműködést

Megfigyelők utalnak rá, hogy az Egyesült Államok kezdeményezte nemzetközi koalíció létrehozását az IÁ elleni harcra, s ezt üdvözölte az iraki kormány is. Az amerikaiak Bagdad kérésére egyre több légi támadást indítanak a dzsihadisták ellen. Washington és a síita Teherán mindamellett tagadta eddig, hogy együttműködést terveznének a szélsőséges szunnita Iszlám Állam elleni küzdelemben. „Nem fogunk katonai akciót egyeztetni vagy hírszerzési anyagokat megosztani Iránnal, és nincs is ilyen tervünk” – jelentette ki Marie Harf amerikai külügyi szóvivő.

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet Rakkai Médiaközpontja által közzétett dátum nélküli képen az IÁ harcosa a szervezet zászlajával egy zsákmányolt harci gépen, miután az IÁ elfoglalta a szíriai Rakka tartományban fekvő Tabka légi támaszpontját. Forrás: MTI/AP/Az Iszlám Állam Rakkai/Uncredited

Az Egyesült Államok emellett „persze nyitott a közös (diplomáciai) fellépésre” Iránnal, „amint az a múltban is történt”, főként Afganisztán esetében, ahol Teherán és Washington 2001 végén együttműködött Hamid Karzai elnök kormányzatának létrehozásában a tálibok megbuktatása után – tette hozzá a szóvivő.

Az iráni diplomácia egyik szóvivője tagadott bármilyen együttműködést az Egyesült Államokkal. Iráni illetékesek ugyanakkor többször is elmondták, hogy segélyekkel és tanácsokkal látják el a dzsihadisták ellen küzdő bagdadi kormányt és az iraki kurdokat, amint Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét is.

Rengeteg halott Rakkában

Egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban ítélte el Steven Sotloff amerikai újságíró lefejezését az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az Iszlám Állam folytatja a kivégzéseket: sajtóértesülések szerint ezúttal egy augusztus elején foglyul ejtett libanoni katonát fejeztek le.

Legalább 53 emberrel, jórészt civilekkel végzett a szíriai légierő a szélsőséges szunnita Iszlám Állam egyik fellegváraként ismert Rakkában az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet szerint.

Az OSDH szerint a légierő egy pékséget, egy bírósági épületet és egy kiképzőtábort támadott. A szervezet úgy tudja, hogy a támadásnak 31 civil áldozata van, közülük nyolc nő és három gyerek.