Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány a sorrend

Vágólapra másolva!
Eldőlt, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője is szerepel a baloldali pártok közös listáján, és Mesterházy Attila és Bajnai Gordon mögött a harmadik helyen szerepel - jelentették be kedden az összefogás résztvevői. Bevették a buliba Fodor Gábor pártját is, a miniszterelnök-jelölt Mesterházy. Bajnai szerint okos enged.
Vágólapra másolva!

Összehozták a baloldali összefogást és még Fodor Gábor liberális pártját is bevették - derült ki Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Fodor keddi sajtótájékoztatóján.

A közös listát Mesterházy Attila vezeti, ő lesz a közös miniszterelnök-jelölt, a második Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, a harmadik hely pedig Gyurcsány Ferencé, a Demokratikus Koalíció elnöke, negyedik Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke, ötödik Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. Hétfőn Együtt-PM-ből származó információnk szerint hétfőn volt egy olyan dilemma, hogy Bajnai nem kíván a listán szerepelni, miután Gyurcsány neve is felkerül, de párttársai végül meggyőzték Bajnait az indulásról. Bajnai erről a sajtótájékoztatón azt mondta: okos enged.

A hétvégén a három párt vezetője gyakorlatilag már megállapodott a technikai részletekben, a listás helyek és az egyéni választókerületek elosztásában, az egyetlen kérdés az maradt, hogy Gyurcsány szerepeljen-e a listán.

Fodor Gábor volt SZDSZ-elnök azt mondta, azért társultak ők is, hogy a liberálisok is jó szívvel a kormányváltásra szavazzanak. A listán – ha nem is befutó helyen – más politikusok is szerepelhetnek a Liberálisok pártjától.

A közös lista első öt helye

1. Mesterházy Attila (MSZP)
2. Bajnai Gordon (Együtt)
3. Gyurcsány Ferenc (DK)
4. Fodor Gábor (Liberálisok)
5. Szabó Tímea (PM)

A Népszabadság azt írta, hogy egyéniben elindul Kuncze Gábor. Az SZDSZ másik volt elnöke a szigetszentmiklósi körzetben lehet közös egyéni jelölt, és az Origo információja szerint a DK színeiben indul. Az egyéni választókerületeknél – mint azt megírtuk – az MSZP és az Együtt-PM is ad át körzeteket a DK-nak, és úgy tudjuk, hogy Gyurcsány elfogadta, hogy a DK kevesebb jelöltet állíthat, mint az Együtt-PM.

A Népszabadság szerint a DK 13 egyéni helyet kaphat, és Gyurcsányék indíthatják a közös jelöltet például Budapest 1. választókerületében. Itt Kerék-Bárczy Szabolcs lehet a fideszes Rogán Antal ellenfele, miután Juhász Péter, a Milla vezetője a múlt héten jelezte, hogy kilép az Együtt-PM-ből. A DK szintén megkaphatja az VI–VII. kerületet és a XII. kerületet, ahol Bauer Tamás DK-alelnök lehet a közös jelölt a PM-es Szabó Tímea helyett.