Vágólapra másolva!
Egy borsodi településen a szavazók 6 százaléka ment el voksolni. Részvételi érdekességek.
Vágólapra másolva!

A választás egyik érdekessége, hogy Budapesten a legvagyonosabb városrészekként ismert budai kerületekben volt a legnagyobb a részvétel a 18:30-as adatok szerint. A XII. kerületben a választók közel fele elment voksolni (49,3 százalék), és ettől nem sokkal marad el az I. (47,7) és a II. kerület (46,6).

Ehhez képest a legalacsonyabb részvételt két külső kerület (XX. és XXI) produkálta 30 százalék körüli aránnyal, bár még náluk is alacsonyabban alakult a részvételi arány a VIII. kerületben (26,9 százalék).

Az áprilisi választáson még nem volt ilyen nagy különbség a fővárosi kerületek között, bár akkor is kiugróan magas volt a részvételi arány a jómódúbb budai kerületekben.

A 18:30-as adatok szerint a legalacsonyabb részvételű település a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kovácsvágás, ahol a 475 választó közül mindössze 32-en mentek el voksolni. Ez 6,74 százalékos részvételnek felel meg. Az áprilisi parlamenti választáson még jóval nagyobb, 40 százalékos volt a részvétel. A településen akkor a Fidesz nyert a leadott voksok közel felének megszerzésével.

A Zala megyei Iborfián volt a legmagasabb a részvétel. A 11 választó közül 10 elment szavazni este 18:30-ig, így 90,9 százalékos aránynak felel meg. Ezzel túlteljesítették az április választáson nyújtott teljesítményt, akkor ugyanis csak 8-an mentek el szavazni. Iborfián is a Fidesz nyert akkor, a 8 leadott szavazatból 5-öt kaptak.