Rezsiharcos adat lehet a bankszámlán

tuzson bence
Vágólapra másolva!
A Fidesz sokat tudó, befolyásos, de szürke embereként jellemeztük még a 2014-es tavaszi választások előtt Tuzson Bencét. Az ügyvédet áprilisban Dunakeszin országgyűlési képviselőnek választották, majd most a Fidesz-frakció szóvivője lett. A héten a háttérből előrelépett. Megkérdeztük, hogy miért. 
Vágólapra másolva!

Kik vesznek ön szerint részt a Vida Ildikó elleni tüntetésen?

Semmi gond sincs azzal, hogy ennyi ember kimegy az utcára, és tüntet. Volt olyan időszak, amikor ezt nem tehették meg szabadon, hiszen rohamrendőrök lőttek a tüntetők közé.

Nem éles lőszerrel, és abba belebukott Gyurcsány Ferenc. De a mostani tüntetőknek igazuk van, és Vida Ildikónak le kellene mondania?

Mint jogász azt mondom, hogy ez nonszensz, hiszen még vád sincsen. Nem ismerjük az ügyet, először meg kellene ismerni ahhoz, hogy véleményt mondjunk. Magyarországon senkit sem érhet hátrány azért, mert valaki, legyen az akár egy ország, vádaskodik. Ez nemzeti szuverenitás kérdése is.

Tuzson Bence Forrás: Origo



Az emberek nem jogi, hanem politikai ítéletet mondanak az utcán. Azt pedig lehetne teljesíteni.

Ha lemondana, akkor az emberek úgy gondolhatják, hogy bűnös, ez pedig butaság. Tehát csak jogi eljárás után volna érdemes lépni, de még ilyen sincs, hiszen nem tudunk bizonyítékokról, anélkül pedig nincs eljárás.

A Fidesz támogatja Vida Ildikót? Ő nem politikus, tehát bármikor megtörhet a nyomás alatt.

Ő egy nagyon fontos hivatal vezetője. Mi senki mögé nem állunk be, de azt sem hagyjuk, hogy valakit ügy nélkül vádoljanak. Ha valaki ellen akár csak gyanút meg tudnak fogalmazni korrupciós ügyben, akkor azonnal vizsgálatot kezdeményeznénk a zéró tolerancia szellemében, de itt csak vádaskodás van.

Vida Ildikót nem választják, hanem kinevezik, tehát akár le is válthatnák?

Magyarország jogállam, csak az után mozdíthatunk el bárkit is, ha jogi eljárás keretében bebizonyosodik róla, hogy bűnös. Itt erről szó sincs.

Az utcán lévő emberek politikai vádakat fogalmaznak meg, ezzel kezdenek valamit?

Mi is a korrupció ellen vagyunk, ebben nincs szembenállás a tüntetők és a Fidesz közt.

A Vida Ildikó elleni tüntetés Fotó: Bielik István - Origo


Azért itt másról van szó, itt Vida Ildikót támadják, korrupcióval vádolják.

Egy vádaskodás alapján. Hol van bármi konkrétum? Mint többször mondtam, nincs korrupciós ügy.

Visszatérek első kérdésemhez, kik tüntetnek Vida Ildikó ellen akkor ön szerint?

Nyilván a politikai ellenfeleknek érdekük, hogy ezt az amerikai lépést felkarolják.

Az egyik vezérszónok volt LMP-s képviselő volt, ő is baloldali volna?

Azt gondolom, hogy nekik is ki kellene állniuk egy ilyen jogtalan eljárás ellen. Azt nem tudom pontosan megítélni, hogy kik állnak a tüntetők mögött. Az idő majd megmutatja, hogy ez egy új baloldali szerveződés magja-e.

A Fidesznek talán most inkább a tőle jobbra állóktól kellene tartania. Mi történt az önök olvasatában Ózdon?

Jobbik-siker a választáson.

Persze, de csodálkoznék, ha hétfőn nem beszéltek volna erről a frakcióban.

Kedd este, amikor beszélgetünk, a frakciónak ezzel kapcsolatban nincs álláspontja. Az emberek döntését mindig el kell fogadni.

Ezek után hogyan politizálnak majd?

Meg kell találnunk a választ az ózdi emberek problémáira. Nincs más választásunk.

Tuzson Bence Forrás: Origo



A Nézőpont Intézet felmérése szerint a Fidesz népszerűsége a 2012-es mélypont környékén van. A devizahiteleket rendező törvénycsomag lesz az új rezsicsökkentés, amely a saját idejében ismét népszerűvé tette a pártot?

A devizahiteleseket segítő csomag előkészítése és végrehajtása nem tegnap kezdődött. A népszerűség hibahatáron belüli ingadozása ezt nem befolyásolja. Ez egy hosszú távú politika, és ettől nem térünk el.

Rendben, csökkenni fognak a törlesztőrészletek? Az érintetteket ez érdekli.

2015 késő tavaszán 30 százalékkal csökken majd átlagosan az érintettek törlesztőrészlete. Ezer milliárdot adunk vissza: vagy készpénzben, vagy csökken a tartozásuk. Az egyszerűség kedvéért, ha valaki most 100 000 forintot törleszt havonta, akkor jövő nyárelőn már csak 70 000-et fog. Ehhez kell például a fair bankokról szóló törvény is. Kiszámítható lesz a jövő.

Mint a szocializmusban?

Európai, pontosabban német szabályozás alapján készült ez a javaslat. Mármint az, hogy csak háromévente lehet majd kamatot változtatni.

Lehet, de most piaci árfolyamon váltják majd át a tartozást, könnyen lehet, hogy a csökkentés után azonnal emelkedhetnek majd a törlesztők. Legalábbis erről cikkezik a sajtó, és ettől tarthatnak az emberek.

Ha nem lenne a fair bankokról szóló és a banki elszámoltatásról szóló törvény, akkor lenne ilyen veszély, de mivel ezek kéz a kézben járnak, így tényleg ezer milliárd marad a családoknál. Ez az éves személyi jövedelemadó kétharmadával megegyező összeg.

És akkor a devizahitelesek jobban járnak majd, mint a forinthitelesek? Korábban azt mondták, hogy ez nem lehetséges.

Nem, mert a forinthitelesekre is vonatkoznak ezek a törvények.

A devizahiteleseket mintha egy kedvező árfolyammal kecsegtették volna még pár hónappal ezelőtt is.

A Kúria döntése miatt nem volt mozgásterünk abban, hogy milyen árfolyamon váltsuk át a hiteleket.

Ugye nem lepődik meg, hogy ezek után a rezsicsökkentés jut az eszembe, amellyel lényegében megnyerték a 2014-es választást. Tudatosítani fogják ezt az embereknél? Tudja, ahogy most a számlán fel kell tüntetni a spórolást?

Az emberek látni fogják, hogy csökkent a törlesztőjük. Ennél nincs nyomósabb érv. Azonban valóban van olyan elképzelés is, hogy esetleg a bankok számára kötelezővé tesszük a különbözet feltüntetését. Azt az összeget is, amelyet fizetni kellene, ha ezeket a szabályokat nem alkottuk volna meg.

Tavasszal készítettünk önnel egy összeállítást, akkor politikailag fajsúlyosnak neveztük, olyannak, akire figyelni kell. Most jött el az ideje? Tényleg, ki kérte fel a szóvivői posztra?

A családommal beszéltem meg, hogy vállaljam-e, hiszen négy gyerekem van. Ők igent mondtak, tudván azt, hogy politikai sárdobálás áldozata is lehetek. Amúgy hivatalosan Rogán Antal kért fel, előtte Kocsis Mátéval is beszéltem, de egyeztettem még másokkal is.

Rogán Antal és Tuzson Bence tavasszal egy rezsifórumon Dunakeszin Fotó: Magócsi Márton - Origo


Mik a politikai céljai, ez az első vagy inkább második lépcső?

Azt vallom, hogy ha valaki elkezd valamit csinálni, akkor azt teljes elánnal kell csinálnia. Ez pedig együtt jár azzal, hogy az ilyen felkérések elől nem szabad kitérni.