Elhagyja Magyarországot André Goodfriend

André Goodfriend
André Goodfriend és felesége részt vett a Mindenki Hanukája ünnepen és a Hanukatalizátor díjátadón, amelyen az idei év élő és aktív, zsidó közösségért munkálkodó projektjeit/szervezeteit és egyéni teljesítményeit értékeli.
Vágólapra másolva!
Családi okok miatt elhagyja Magyarországot André Goodfriend amerikai követtanácsos - értesült az Origo. A diplomata visszatér az Egyesült Államokba - erősítette meg a nagykövetség. Távozásának kizárólag magánéleti okai vannak, Washington teljes támogatásáról biztosította.  
Vágólapra másolva!

“Mr. Goodfriend majdnem 18 hónapig szolgált ideiglenes ügyvivőként az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén, abban az időszakban, amikor nemcsak Magyarországon, hanem a két ország kapcsolatában is jelentős fejlődések történtek – nyilatkozta az Origónak Elizabeth Webster, az Amerikai Nagykövetség szóvivője.

"Mr. Goodfriend végig Washington támogatását élvezte, és kitűnő munkát végzett az Egyesült Államok politikájának elősegítésében. A távozásának pontos dátuma még nem ismert, de valószínűleg már a közeljövőben sor kerül rá. Kérjük a médiát, hogy tartsa tiszteletben a Goodfriend család magánéletét” – tette hozzá a szóvivő.

André Goodfriend távozásának időpontja még nem ismert Fotó: Polyak Attila - Origo

Kommunikálta a kitiltásokat

M. André Goodfriend 2013 augusztusa óta töltötte be a követtanácsosi posztot az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén. Mivel Eleni Tsakopoulos Kounalakis korábbi nagykövet ugyanabban az évben, júliusban befejezte szolgálatát, Goodfriend lett az ideiglenes ügyvivő, a nagykövetség legmagasabb rangú diplomatája.

Így történhetett meg, hogy ő kommunikálta a kitiltási botrányt, amely tavaly október közepén robbant ki. Vida Ildikón, a NAV elnökén és helyettesén kívül azóta sem tudni, kik azok a magyar tisztségviselők, akiket korrupció gyanúja miatt kitiltottak az Egyesült Államok területéről.

André Goodfriend mindenben támogatta az új nagykövetet, Colleen Bellt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Vida Ildikó beperelte

Bár az ellenzék is civil szervezetek hónapokig tüntetéseken követelték, Vida Ildikó nem mondott le, viszont azóta is rengetegen emlékeznek akciójára, amikor a Szabadság téren megállította a sétájára indult Goodfriendet.

Vida végül – Orbán Viktor utasítására – beperelte az ideiglenes ügyvivőt, de a washingtoni külügyminisztérium nem vonta vissza a diplomata mentességét.

Goodfriend nemcsak a diplomáciában, hanem a közösségi oldalakon is aktív, Twitter-oldalán sokszor válaszolt kérdésekre, és néha-néha még Orbán Viktornak is odaszúrt. Hivatalos eseményekre gyakran elkísérte felesége is, akitől három fia született.

André Goodfriend és felesége tavaly decemberben Fotó: Polyak Attila - Origo

Szíriában is szolgált

A követtanácsos Budapest előtt Damaszkuszban, Szíriában főkonzulként szolgált az Amerikai Nagykövetségen, míg annak működését 2012 februárjában fel nem függesztették.

Szavazzon!

Ön szerint javul Magyarország és az Egyesült Államok viszonya Goodfriend távozása után?