Simicskáék egymillió euróért szerezhettek opciót a TV2-re

simicska lajos sárvári lovascentrum ló ügető
Vágólapra másolva!
Jóval az Orbán–Simicska-háború ez év februári kirobbanása előtt, tavaly ősszel Simicska Lajosék letettek egymillió eurót, és ezzel elővásárlási opciót szereztek a TV2-re – értesült az Origo. Az információt nem cáfolta Fonyó Károly, aki állítása szerint így már két nappal Andy Vajna előtt megvette a TV2-t.
Vágólapra másolva!

Honnan van ez az információ? – kérdezett vissza hallhatóan meglepetten a magát állítása szerint már Andy Vajna filmipari kormánybiztos akciója előtt a TV2-be bevásárló Fonyó Károly, amikor az Origo arról érdeklődött, tényleg egymillió eurót fizetett-e egy éve a cég elővásárlási jogáért.

Se megerősíteni, se cáfolni

Ez üzleti titok – mondta végül az egymillió eurós ügyletről a Simicska Lajos üzleti partnerének és bizalmasának tartott Fonyó, aki hozzátette: ezt az információt nem cáfolja, de megerősíteni sem tudja. Az időzítésről sem mondott semmit, pedig ez érdekes részlet az Orbán–Simicska-háborúban.

Fonyó Károly üzleti titokról beszél, de nem cáfol Forrás: MTVA / Nemzeti Audiovizuális Archivum

Az Origo értesülései szerint ugyanis

az egymillió eurót Simicskáék egy évvel ezelőtt, 2014 őszén tették le, hogy elővásárlási opciót szerezhessenek a TV2-re.

Vagyis még jóval Simicska Lajos idén februári emlékezetes Orbán elleni kirohanása előtt.

Van már jelöltje a TV2 élére

Fonyó az Origónak azt is elárulta, hogy

van már jelöltje a TV2 vezérigazgatói posztjára, ám nem árulta el, hogy ki az.

Kérdésünkre annyit mondott, hogy a kiszemelt ember nem az RTL-től tavasszal távozott Dirk Gerkens.

Andy Vajna Dirk Gerkenst mint a TV2 leendő vezérigazgatóját mutatta be Fotó: Polyák Attila - Origo

"Nem ő az adu ász erre a feladatra" – jegyezte meg Fonyó. Gerkens munkájára viszont a TV2 megvásárlását csütörtökön ugyancsak bejelentő Andy Vajna filmipari kormánybiztos számít, legalábbis úgy mutatta be a volt RTL-vezért, mint a TV2 leendő vezérigazgatóját.

Érvényt szerezne a jognak

Az igazságnak és a jognak érvényt kell szerezni – mondta Fonyó a kettős adásvétel körüli jogi bizonytalanságról. Az üzletember kérdésünkre azt mondta, Simon Zsolt és Yvonne Dederick aláírása is rajta volt azon az adásvételi szerződésen, amely szerint

az ő cége, a Megapolis Media Zrt. vásárolta meg a TV2-t október 13-án, vagyis két nappal Andy Vajna előtt.

Hozzátette: jogászaik most azt vizsgálják, hogy ennek a 13-i adásvételnek a tudtában miként írhattak alá a volt tulajdonos-ügyvezetők újabb adásvételi szerződést október 15-én Vajna cégével. Kérdésünkre Fonyó azt mondta, ugyan a TV2-s cég ügyvezetői posztjáról leváltotta Simon Zsoltot és Yvonne Dedericket, még ők a TV2 operatív vezetői, "várhatóan néhány napig".

Hosszú jogi csata kezdődik

Mint arról az Origo beszámolt, a TV2 megvétele az évtized médiavásárlásának tűnik, csak

azt nem tudni biztosan, hogy kié most a kereskedelmi csatorna:

Simicska emberéé vagy a filmipari kormánybiztosé.

Nem világos, kinek az érdekeltsége most a TV2: Simicskáéké vagy Andy Vajnáé

Fotó: Bielik István - Polyák Attila - Origo

Alig néhány órával az után, hogy a csütörtök reggel aláírt szerződést bejelentve Andy Vajna nagy terveket vázolt fel a frissen megszerzett tévécsatornájával összefüggésben, a Simicska Lajos bizalmasaként és üzlettársaként közismert Fonyó Károly cége bejelentette: megelőzték Vajnát.