Simicskáék azt állítják, megvették Vajna elől a TV2-t

simicska lajos sárvári lovascentrum ló ügető
Vágólapra másolva!
Az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. lemaradhat a TV2-ről, ugyanis a Megapolis Media Zrt. azt állítja, hogy két napja megvette a TV2 Media Group Holdings Kft.-t.
Vágólapra másolva!

A Megapolis Media Zrt. közleményében azt állítja, hogy

október 13-án megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét,

ezzel közvetett módon a TV2 országos médiaszolgáltató tulajdonosává vált.

Menesztették az ügyvezetőket

Mint írják, a Megapolis Media Zrt. a mai napon Yvonne Perla Dederick és Simon Zsolt János ügyvezetőket a TV2 Media Group Holdings Kft. ügyvezetői tisztségéből azonnali hatállyal visszahívta, tekintettel arra, hogy a TV2 csatornára vonatkozó adásvételi szerződést a tulajdonos hozzájárulása nélkül kötötték meg.

Simicskáig érnek a szálak? Fotó: Origo

Az Origo elérte Fonyó Károlyt, aki megerősítette a híreket. Szerinte közleményük „a teljes tényállást kimeríti”.

– mondta Fonyó Károly, aki arról is beszélt, hogy komoly jogvitákra számít.

Bonyolult konstrukció

Fonyó Károly csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában is megszólalt, de nem részletezte a vásárlás szerződéses konstrukcióját, csak annyit mondott:

a TV2 két ügyvezető-tulajdonosa tisztában volt azzal, hogy az ő cége megvásárolta a TV2-t tulajdonló társaságot.

Ezek után őt meglepetésként érte, hogy két nappal később eladták Vajnának - mondta Fonyó.

Fonyó Károly Forrás: MTVA / Nemzeti Audiovizuális Archivum

Fonyó Károly sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a műsorban, hogy valamiféle elővásárlási jogot gyakorolt a TV2-cég esetében. Azt mondta,

jogvitákra számít az ügyben Vajnáékkal, és jelezte, hogy ez ügyben már egyeztetett ügyvédekkel.

Hozzátette: a két ügyvezetőt visszahívták ma a posztjukról.

Nem vették komolyan Vajnát

Olvasva a híreket, Fonyó sem tagadta, hogy értesültek az elmúlt napokban, hetekben arról, hogy Andy Vajna meg kívánja vásárolni a TV2-t, de állítása szerint nem igazán vette komolyan az erről szóló híreket.

Ami a csatorna jövőjét illeti, Fonyó közölte: először tisztába szeretnének kerülni a TV2 gazdasági helyzetével, hiszen milliárdos nagyságrendű adósságállománya van a csatornát működtető cégnek. Azt viszont Fonyó jelezte: mindenképpen tovább akarják működtetni a TV2-t.

A TV2 vezérlőjében - ki most a tulajdonos? Forrás: TV2

Az ATV-n Urbán Ágnes médiakutató arról is beszélt az ügy kapcsán: az, hogy valami veszteséges, nem jelenti azt, hogy nem tehető nyereségessé. Egyébként pedig - jelezte -, Simicska vagy éppen Fonyó sem feltétlenül azért vette meg a TV2-t, mert nyereséges és olyan jó üzlet, hanem a jelentősége miatt.

Megvásárolták a TV2-t

Az Origo korábban úgy értesült, hogy Simicska Lajos érdekköréhez tartozó Fonyó Károly cége, a Megapolis Media Zrt. egy opciót hívott le, azaz élt vásárlási jogával. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ez egy bonyolult szerződéses konstrukció volt, és hozzátette, hogy

Az opció az üzleti életben egyébként úgy működik, hogy általában egy adott összeg ellenében lehetőséget kap az opció vásárlója arra, hogy egy adott időpontig szabadon döntsön egy részesedés megvásárlásáról. Ha nem él vele, az opciós díjat elbukja, ugyanakkor nem mindig van opciós díj a szerződésben. Ha valaki nem él az opcióval, más is megveheti az adott határidőn túl.

Amit a Megapolisról tudni érdemes

Az Opten adatai szerint a Megapolis 2014-ben 556,9 millió forintos adózott eredményt ért el, de egy évvel korábban is félmilliárd forint felett zárt. A cég egyébként Simicska Lajos médiabirodalmához köthető: a Pro-Ráta Holding Zrt. mellett ugyanis a Megapolis vásárolta meg a Közgép elnökének tulajdonrészeit.