Lázár szerint Tarlós a saját teljesítményéről akarja elterelni a figyelmet

Lázár János
KORMÁNYINFO 12 sajtótájékoztató, 2015.06.11.
Vágólapra másolva!
Azért támadhatják a személyeskedő bírálók a Fideszt és a kormányt, hogy politikai hasznot hajtsanak maguknak – mondta az Origónak Lázár János, akit előzőleg a főpolgármester élesen bírált, és Mary Poppinshoz hasonlított. Úgy tűnik, teljesen elmérgesedett a háború a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István között.
Vágólapra másolva!

Innen szép békülni, bár a jelek szerint már-már helyrehozhatatlanul megromlott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester viszonya. A tavaly ősszel kezdődött, és nemrég az Origón kiújult Tarlós–Lázár-háborúban a minap a főpolgármester azzal nyitott újabb frontot, hogy az Origónak adott interjúban élesen bírálta Lázárt. A miniszter válasza sem sokat késett.

Kifejezetten sérelmezi

Budapest modern, nyitott és fiatalos város, ami óriási érték és lehetőség Lázár János szerint, aki a kormány tagjaként a jövőben is

minden támogatást megad Budapestnek és polgárainak, ám „a személyeskedés csak árthat a közös munkának”.

Ezt mondta az Origónak a Miniszterelnökséget vezető miniszter, akit arra kértünk, reagáljon az őt bíráló főpolgármester szavaira.

a maga számára, vagy a teljesítmény hiányáról elterelni a figyelmet” – folytatta Lázár.

A miniszter szerint a személyeskedő bírálók saját sikertelenségükről akarják elterelni a figyelmet Fotó: Bielik István - Origo

A miniszter azért mintha nyitva hagyta volna a politikai békekötés lehetőségét, mert hozzátette: „nyilvánvalóan legutóbbi megszólalásában Tarlós főpolgármester urat sem ez vezérelte, hiszen korábban több interjúban még dicsérte a kormány és a főváros kapcsolatát, sőt a miniszterelnök úr mellett még a budapesti fejlesztésekről velem folytatott megállapodásokat is üdvözölte”.

Lázár mint Mary Poppins

A személyeskedést emlegető miniszter alighanem arra gondolhatott, hogy a főpolgármester az Origónak adott interjújában keményen kritizálta őt. Azt mondta például Lázárról, hogy

A csudálatos Mary

Mary Poppins a főszereplője az 1964-ben bemutatott amerikai musical-vígjátéknak, a Disney stúdió filmje P. L. Travers A csudálatos Mary című regénye alapján készült. Az 1900-as évek elején, Londonban játszódó történet főhőse a család két gyermeke mellé érkező nevelőnő, Mary Poppins, aki papagájfejes ernyőjével, a keleti széllel közlekedik.

A hasonlattal Tarlós arra utalt, hogy Lázár a néhai Rapcsák András hódmezővásárhelyi polgármester titkára volt a 90-es években.

Tarlós István a miniszter karrierjére és képességeire is utalt az interjúban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tarlós az interjúban a miniszter szellemi képességeit is szóba hozta, amikor azt mondta róla, hogy „az utóbbi egy évben eléggé próbára teszi a képességeit az a feladattömeg, amit a nálánál jóval nagyobb szellemi kapacitású miniszterelnök kiszignált rá”.

A főpolgármester a 4-es metrón – Tarlós nem érti, miért foglalkozik a BKV-val Lázár, hiszen nem is ért hozzá Forrás: MTI/Beliczay László

Ha pedig ez még nem lett volna elég, a főpolgármester azt is megjegyezte Lázárról:

és nem is igazán a kompetenciája.” Azt azért hozzátette, hogy ha Lázár felgyorsítja a minisztériumában a fővárosi ügyek kezelését, akkor „barátok leszünk”.

Vérnyomásról egymás közt

Tarlós amiatt utalt a BKV-ra Lázárral összefüggésben, és azért bírálta ilyen élesen, mert amikor előzőleg a miniszter egy Kormányinfón bejelentette, hogy a következő években egyre csökkenő állami támogatást biztosít a kormány a fővárosi közösségi közlekedés biztosításához, „Tarlós István vérnyomása” érdekében hozzátette, hogy a főpolgármester ebben állapodott meg Varga Mihállyal.

A vérnyomásmérő fontos szerephez jut a Lázár–Tarlós-háborúban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Erre is kitért egyébként az interjúban Tarlós István, aki elmondta, hogy ő másképp emlékszik a tárgyalásokra, Lázár sajtótájékoztatóján pedig „keveredtek a fogalmak”, ám ezt ő a múlt pénteki találkozóján „tisztázta” Orbán Viktor kormányfővel, és ez alapján

lát esélyt arra, hogy szeptember végéig racionális megoldás születik a BKV finanszírozására.

Ami Lázárnak a vérnyomásos megjegyzését illeti, Tarlós István korábban reagált rá. Az Origónak a főpolgármester azzal riposztozott:

Az interjúban elárulta, hogy ez 116/68. Megjegyezte: „Őszintén kívánom Lázár Jánosnak, ha megéri ezt a kort, nagyon fog örülni, ha ennyi lesz a vérnyomása.”

Elmérgesedett a viszonyuk

„Mindent megtettem, hogy a főpolgármester úrral rendbe hozzam a viszonyomat” – mondta június végén az Origo kérdésére Lázár János, arra reagálva, hogy a főpolgármester az Inforádió műsorában a közelmúltban arról beszélt, hogy az uniós támogatások lefaragásával fenyegették meg. A miniszter szerint Tarlós István ott keres ellenséget, ahol nincs.

Lázárt megkerülve a kormányfővel próbálja megoldani a BKV finanszírozását a főpolgármester Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha Budapest jártatja a száját, akkor kevesebb uniós támogatást kap – állítása szerint ezt üzente valaki Tarlós Istvánnak. Azt ugyan a főpolgármester nem árulta el, hogy név szerint kitől jött az üzenet, csupán utalt arra, hogy a ledorongolás Lázár János felől érkezett.

„A kassza kulcsa nem nálunk van” – ezzel Tarlós arra célozhatott, hogy az uniós támogatások kérdésében a Miniszterelnökség dönt. Szerinte

az illetékes miniszter, akinek pénzt kellene adnia például a 3-as metró felújítására, „idegenkedik Budapesttől”.

Lázár magára is vette a főpolgármester szavait. „Tarlós István valamilyen oknál fogva mindig rám gondol, de ez nem szerencsés. Budapest ügyének az elkötelezettjei vagyunk” – mondta nemrég Lázár a Kormányinfón. Amikor én polgármester voltam, a városommal foglalkoztam – szúrt vissza a miniszter Tarlósnak az ő vidékiségét emlegető megjegyzésére.

Nem először kaptak össze

A Lázár–Tarlós-háború első, tavaly őszi menetében is a főváros által lehívható uniós támogatások összegén, illetve a megpályázható projektek körén vitatkozott össze a miniszter a főpolgármesterrel. Akkor, szeptemberben Tarlós veszélyben érezhette a választási győzelme esetén megvalósítani tervezett budapesti nagyberuházások pénzügyi fedezetét.

"János a keresztneve, nem pedig a Mindenható!" – írta róla Tarlós Fotó: Bielik István - Origo

A főpolgármester akkor Facebook-bejegyzésben vette védelmébe a budapesti terveket, és Lázárra utalva megjegyezte: „Egyébként is, János a keresztneve, nem pedig a Mindenható!” Nem sokat kellett várni Lázár János válaszára sem. Azt üzente:

A főpolgármester nem akarja Brüsszelben mószerolni az Orbán-kormányt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lázár hozzátette: „Az állatkerti fejlesztések ügyét személyesen is fogom támogatni, már csak Tarlós István barátom miatt is.” Viszonválaszában Tarlós azt közölte, egy polgármester politikai értelemben lobbizhatna csak Brüsszelben, de az a kormány „mószerolása” lenne.

– fogalmazott Tarlós.