Lázár szerint a kerítésért Brüsszel a hibás

Lázár János Lázár János Lázár János sajtótájékoztatója 2015 május 14.-én
Lázár János sajtótájékoztatója 2015 május 14.-én
Vágólapra másolva!
NATO-kompatibilis lesz és tízmilliárdokba kerül majd a határzár, a beérkezőket pedig megválogatják majd. Lázár János szerint a nemzetközi helyzet fokozódik, a kerítés pedig azért kell, mert Brüsszel csak beszél, de nem cselekszik.
Vágólapra másolva!

A kormány nem szívesen épít kerítést a magyar-szerb határra, de nem várhat, garantálnia kell az ország biztonságát - mondta Lázár János heti szokásos tájékoztatóján. A Kormányinfó - amit az Origo percről percre tudósított - nagyrészt a bevándorlásról és a kerítésről szólt, de jutott idő Andy Vajnáért aggódni, Gyurcsány Ferencet számon kérni, és akadt néhány kellemetlen perce a lemondott Gömöri Zsoltnak is.

Válogatni, mint 1956-ban

A sikeres bevándorlási politika alapja, hogy az adott ország kiválogassa a beérkező embereket, hasonlóan az 1956-os magyarokhoz - mondta Lázár János a heti Kormányinfó tájékoztatón, ami javarészt a tervezett határzárról és a menekültkérdésről szólt.

Szíriai menekült egy gyermeket emel át a kerítés maradványán a délkelet-törökországi Akcakalében Forrás: AFP/Bulent Kilic

Ha valaki menekült, akkor a legális belépőponton is bejöhet, és jár neki a védelem - mondta Lázár. Hozzátette: 200-300 ezer embernek a visszatoloncolása várható Nyugat-Európából Magyarországra. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt a téves állítást is megismételte, hogy "az illegális határátlépés bűncselekmény". Valójában nem az, csak szabálysértés.

A tervezett kerítés pontos ára és a kivitelező sem ismert még Fotó: Bielik István - Origo

A kormányülésen 20-25 milliárd forintos becslés hangzott el arra vonatkozóan, mennyibe kerülhet a határzár építése, de Lázár szerint a kormányhatározatban azért nincs pontos összeg, mert ezt a becslést többen is túlzónak tartották.

NATO-kompatibilis lesz

A NATO-szabványoknak megfelelő határvédelmi kerítés építését tervezi a kormány - mondta az MTI tudósítása szerint Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület csütörtöki zárt ülése után.

Az elrettentés a lényeg

Önmagában már egy kerítés léte is elrettentő erejű, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az illegális határátlépések, próbálkozások száma a hatodára-hetedére esik - hangzott el. Kiderült az is, hogy még nem tudni, ki építi fel a kerítést.

Kerítés a mexikói-amerikai határon Forrás: AFP/John Moore

Volt már a történelemben példa arra, hogy 120-130 ezer ember átvonult az országon - emlékeztetett Lázár, aki szerint a problémát az okozza, ha a menekültek továbbmennek, akkor csak Magyarországra lehet őket visszatoloncolni, tőlünk tovább már nem küldhetők.

Lázár János nem tud EU-s támogatásokról, pedig sok pénzzel segít Brüsszel Fotó: Bielik István - Origo

A miniszter nem hallott semmilyen 40 millió euróról, amit az erre a célra kapott volna Magyarország. Az EU sem jogot, sem pénzt, sem pedig megoldást nem ad a helyzet rendezésére - mondta Lázár. Többször megismételte, hogy szerinte "egyetlen eurócentet sem kaptunk" az EU-tól.

Pedig sok pénzt ad az EU

Valójában az unió több módon is támogatja a határőrizetet és az illegális határátlépések megakadályozását. Például helikoptereket finanszírozott, a határőrök képzését is támogatja, sőt a belső tagállamok határrendészeket is küldenek, éppenséggel a szerb-magyar határra. Külső határok alapnak nevezik az e célra elkülönített forrásokat, ide a magyar szervek is rendszeresen pályáznak.

Az EU hosszú évek óta költ erre, sőt már a menekülők hazájában igyekszik megakadályozni, hogy idejöjjenek. Csak érdekességnek itt egy 2006-os példa. Ebben a költségvetési periódusban hasonló nagyságrendben fordítanak pénzeket a külső határ őrzésére (összességében 2,8 milliárd eurót), mint a menekültekre (3,1 milliárd).

Nincs mire várni, egy hétvége alatt 2-3 ezer illegális bevándorló érkezik - állapította meg Lázár, aki szerint a nemzetközi helyzet fokozódása vezetett oda, hogy a kormány elszánta magát a kerítésépítésre, még ha nemrég fideszes politikusok ezt cáfolták is.

Ismételte az őszödi beszédét

A demokrácia velejárója a lobbitevékenység, ez nem magyar sajátosság. Ha vannak ipari és gazdasági érdekek, azok adott esetben szabványok formájában is megjelennek.

Vajon azt, hogy az M6-os autópályán hány alagutat kellett építeni, nem veti fel a szabvány árdrágító hatását?

- kérdezte Lázár János.

Többször visszatért a miniszter a vidéki szakmai fórumról kiszivárgott beszédére Forrás: Origo

A miniszter ezzel visszautalt az ő őszödi beszédeként elhíresült, az állam működését is bíráló múlt heti szekszárdi fórumon elhangzott mondataira. A fórumról az Origo két cikkben is beszámolt: Lázár őszödi beszéde: sörgyár, Kádár, fehér magyarok és Megnyílt a föld Lázár János lába alatt. Az általa említett, lobbizó cégek ügyében vizsgálat indult - mondta Lázár.

Gömöri, Gyurcsány és Vajna

Gömöri Zsolt paralimpiai elnök lemondásának hamarabb kellett volna megtörténnie, és lesz az ügynek folytatása is - mondta Lázár, utalva arra, hogy az viszont "már a rendőrség dolga". Az Origo azt is megírta, hogy Gömöri az első munkanapján elintézte vitatott hitelét.

Gömöri Zsolt lemondott ugyan, de Lázár János szerint rendőrségi ügye is lesz Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ismét szóba került az Altus-ügy is. Lázár szerint ez "csak most kezdődik igazán", mivel az Európai Bizottság számára is egyre kínosabb lehet az ügy. A politikus reméli, hogy az unió meg tudja vizsgálni, az Altus "pofára kapta-e a pénzt".

Andy Vajna mellett más kormánybiztos átvilágításáról is elfelejtkeztek Fotó: Valuska Gábor

Nem Andy Vajna az egyetlen olyan kormánybiztos, akinek elmaradt a nemzetbiztonsági ellenőrzése - ismerte el Lázár János, ám nevet nem árult el. "Izgulunk mind" - tette hozzá Vajna ellenőrzésére utalva. Elismerte, alighanem az ő hibája, hogy elmaradt az ellenőrzés.

Gripen, trafikok és Közgép

A Gripen-balesetekkel összefüggésben Lázár arról biztosított mindenkit, hogy Szlovénia légtérvédelmét és a NATO-kötelezettségeket továbbra is el tudja látni Magyarország, a két kieső gép nélkül is. A svédekkel tárgyalnak arról, kaphat-e az ország egy új kiképzőgépet.

A második Gripen-baleset sérültje, a kitüntetett Kádár Sándor őrnagy a Honvédkórházban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az állami trafikellátó működése ötezer trafikoscsaládnak jó lesz, "magyar nemzeti érdekeket védünk, nem nemzetközi cégekét" - mondta a trafikellátóról Lázár. Giró-Szász András hozzátette: a trafikok profitja és az állam bevétele is nő, tovább 400 új munkahely jön létre.

A jövőben kevesebbel kell beérnie Simicska Lajosnak - mások is rosszul járnak Fotó: Bielik István - Origo

A Közgép és mindenki nyerhet Magyarországon, aki jó ajánlatot tesz - mondta más témában Lázár. Elhangzott az is: átnézik a legnagyobb gazdák támogatási pénzeit, és ők - Csányi Sándor, Simicska Lajos és Leisztinger Tamás - "a jövőben nem fognak ennyit kapni."

Konzultáció, főváros, büntetés

Papíron 700 ezernél több, interneten pedig 30 ezer körüli válasz érkezett a bevándorlási nemzeti konzultációs kérdőívekre - válaszolta Giró-Szász András arra a felvetésre, hogy mint az Origo is bizonyította, meghamisítható a válasz, amit internetes felületen lehet leadni.

A 3-as metró egyik régi, 2011-ben kiégett kocsija Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Elhangzott, hogy 60 milliárd forintnyi kezességet vállal a kabinet a 3-as metró felújítására, de évi 3-5 milliárd forinttal kevesebb pénzt kap a jövőben a BKV.

A kormány arról is döntött, hogy 52,3 milliárd forint értékben átveszi a BKV teljes adósságát.

Lázár szóba hozta Magyar László ügyét, akit tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek, de a Kúria új ítélete szerint 40 év múlva szabadulhat. A Kúria nem írhatja fölül a büntető törvénykönyvet, miszerint jogszerű a tényleges életfogytiglani - mondta a miniszter.