Be is zárták, meg nem is a Velencei-tó szabad strandjait

Velencei tó Velencei tó Strandok fürdőzéskorlátozása a Velencei tónál
Fürdőző lány az agárdi Tini Strandon. Nem mindenki foglalkozik a tiltásokkal
Vágólapra másolva!
Bátran lehet fürdeni a Velencei-tó szabad strandjain, az ÁNTSZ csak néhányat záratna be közülük, de egyelőre ez sem biztos. A helyi kereskedőket ez nem vigasztalja: a téves híradások miatt a felére esett vissza az ingyenes fürdőhelyek forgalma.
Vágólapra másolva!

Döbbent vendégekkel, dühös büfésekkel találkoztunk a Velencei-tónál, ahol a rémhírek szerint minden szabad strandot bezárat az ÁNTSZ. "Most akkor tényleg nem lehet fürdeni?”

Fürdőző lány az agárdi Tini strandon. Nem mindenki törődik a tilalmakkal Fotó: Polyak Attila - Origo

– mondja egy pink bikinis lány az agárdi korzón, majd biztos, ami biztos, csobban még egyet a hűvös, tiszta vízben. Őt nem érdekli az egész hisztéria.

Engem ne kényszerítsenek!

Mások komolyan vették a dolgot, és rendesen fel is háborodtak: „Gyerekkoromtól idejárok fürdeni, engem ne kényszerítsen senki fizetős helyre” – dühöng egy középkorú látogató.

Látkép az agárdi korzón. Csak pár százan jöttek el a napsütés ellenére Fotó: Polyak Attila - Origo

Felesége félig viccesen, félig aggódva kérdi: „Ide is kerítést húznának, mint a határra, vagy rendőrök őrzik majd a gárdonyi korzót?”

„És mi lesz a Balaton vagy a Tisza-tó ingyenes strandjaival, ezekre is érvényes a határozat?”

Tilos. Vagyis mégsem

A köztévé híradója pénteken jelentette be, hogy az ÁNTSZ bezárat minden velencei szabad strandot, fel kell szedni a vízbe vezető lépcsőket, a tetten ért fürdőzőket pedig 30 ezres bírsággal sújthatják.

Hiányzó feltételek

A hírt szépen átvette a legtöbb sajtóorgánum. Csak később derült ki, hogy ez azért nem teljesen igaz.

Wakeboard és napozók a velencei Tóbíró strandon. Hiába teljesítenek minden előírást, a rémhírek miatt itt is visszaesett a forgalom Fotó: Polyak Attila - Origo

Azokat az ingyenes fürdőhelyeket – úgynevezett nyitott partszakaszokat – számolnák fel, ahol hiányoznak a szükséges közegészségügyi feltételek: a bójákkal kijelölt fürdőövezet, mosdó, elsősegélypont és vízi mentőszolgálat.

Információink szerint az érintett partszakaszok:

Agárdon a Tini Strand, Gárdonyban a Holdfény és a Panoráma Sétány, Velencefürdőn pedig a Cserje utcai 70 méteres szakasz.

(Az MTI három bezárandó strandról tud)

Mások is befürödtek

Az ÁNTSZ döntése tehát csak négy fürdőhelyre vonatkozik, de ez nem nyugtatja meg a többi szabad strand árusait: „Hiába van itt meg minden előírás szerint, ma több mint felével esett vissza a forgalmunk” – panaszkodik Anna, a velencei Tóbíró Strand egyik büfése.

Miközben kiszolgál, szimultán nyugtatja aggodalmaskodó vásárlóit:

továbbra is be lehet menni a vízbe.

Ezrek tűntek el

Visszaesett az Tini Strand látogatottsága is: ha jó idő van, egy hétvégi napon hatezren is megfordulnak itt, most alig pár százan lézengenek a bezárásra ítélt fürdőhelyen.

A büfések optimisták, talán megmenekülhet a Tini strand Fotó: Polyak Attila - Origo

Innen a bóják és a vízi mentők hiányoznak, a terep különben rendezett, mosdó és elsősegélyrészleg is van.

Csak most jutott eszükbe?

A gumimatracos Attila különösen megszenvedte a gyér forgalmat, de nem is csak emiatt dühös. Bántja az időzítés és a tájékoztatás teljes hiánya. „Az ÁNTSZ már tíz éve is tudta, hogy mi itt a helyzet, de nem az év elején, nem is a nyári szezon kezdetén, hanem

A rémhírek kidurrantották az úszógumibizniszt is Fotó: Polyak Attila - Origo

amikor a kereskedők már mindent megvettek, minden díjat befizettek a helyi városüzemeltetőnek.

Egy hétig még szabad

Hozzáteszi, azt is csak kevesen tudják, hogy

a tisztiorvosi szolgálat csak augusztus 7-től tenné ki a fürdést tiltó táblákat.

Addig a szabad strandokat fenntartó városüzemeltető cégek jó eséllyel megfellebbezik a határozatot, és pótolják a hiányosságokat.

Fürdés csak saját felelősségre, egy hétig még legálisan Fotó: Polyak Attila - Origo

Ez jól felfogott érdekük is, hiszen a látogatók számára ingyenes fürdőhelyek százmilliós bevételt hozhatnak az önkormányzatoknak. Mint megtudtuk, csak

a strandok előtti fizetős parkolók napi fél-egymillió forintot termelnek, ha nagy a pörgés,

és persze fizetik a területhasználati díjakat, helyi adókat az árusok, lacikonyhások is.

Strandmutyi?

Hogy miért most, és miért így robbant a strandokról szóló hír, arról eléggé egybehangzó véleményeket hallottunk: a megkérdezettek szerint

a fizetős strandok próbálják így megszerezni a közönséget.

Más kérdés, hogy ezek most is teljes kapacitással működnek, és amúgy sem tudnának befogadni napi 9-10 ezer további látogatót.

Kitartanak

Az elszántabb fürdőzők pedig ezután sem fognak törődni a tiltással, ezt többen már most megígérték az Origónak. Ha felszedik a strandlépcsőket majd a köveken egyensúlyozva mennek be a vízbe, mert nem mondanak le kedvenc partszakaszukról.