Kilenc új börtönt épít a kormány

Martonvásári börtön sajtóbejárás kerítés szögesdrót
Közép-Dunántúli Országos Büntetés-Végrehajtási Intézet
Martonvásári börtön sajtóbejárás 2015 március 23-án
Vágólapra másolva!
Másfélszeresére nőtt a fogvatartottak száma a büntetés-végrehajtási intézetekben 2008-hoz képest, közölte Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár A magyar reformok működnek - Több bűnöző a börtönökben című tájékoztatóján azzal indokolta a fogvatartottak számának emelkedését, hogy a liberális büntetőpolitika nem vált be, ezért az elmúlt években többször szigorítani kellett a büntető törvénykönyvet. Ennek következtében

szigorúbbak, hosszabb tartamúak lettek a szabadságvesztés-büntetések.


Kontrát Károly úgy fogalmazott: "amíg a szocialisták idején a börtönöket, most a bűnözőket zárják be". Hangsúlyozta: a társadalom jogos igénye, hogy a fogvatartottak dolgozzanak és járuljanak hozzá fogva tartásuk költségeihez.

Egy ezer férőhelyes, és nyolc ötszáz férőhelyes börtön épül Fotó: Szabó Gábor - Origo

Jelenleg a fogvatartottak mintegy 80 százaléka dolgozik, ez az államtitkár szerint az eddig megtett intézkedéseknek köszönhető. Szólt arról is, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek maguk gondoskodnak a fogvatartottak élelmezéséről, de a zárkák ajtaját, ágyakat is készítenek a fogvatartottak, illetve külső megrendelésre is dolgoznak, például a rendészeti szerveknek.

Kontrát Károly szerint

a szigorúbb törvények következtében az emberek nagyobb biztonságban vannak.


Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka ismertette: a 13 736 férőhelyre jelenleg 17 500-17 700 fogvatartott jut, 2019-ig új börtönök építésével és belső fejlesztéssel 6 ezres férőhelybővítést terveznek.

Egy ezer, és nyolc 500 férőhelyes új börtönt építenek, illetve további ezer férőhelyes bővítést hajtanak végre.

Az altábornagy felidézte: az intézetek bezárása és az elmaradt fejlesztések miatt 2008-tól folyamatosan nőtt az intézetekben elhelyezettek száma, 2010-től dinamikusan, így a múlt évben a számuk meghaladta a 18 200-at.

Csóti András szerint 2018-2019-re a szakmai feltételeknek megfelelő intézményrendszer állhat a magyar büntetés-végrehajtás rendelkezésére.

Az országos parancsnok 2015-et mérföldkőnek nevezte abból a szempontból, hogy januártól hatályos a bv-kódex, amely a reintegrációt helyezi előtérbe, a foglalkoztatást, az együttműködést és az egyéni értékelést. Míg 2010-ben 5600-an dolgoztak a büntetés-végrehajtási intézetekben, addig ma több mint 8 ezren, különböző képzési formákban pedig 3 ezer fogvatartott szerez új ismereteket - mondta.

Az MTI kérdésére Kontrát Károly azt mondta:

40 önkormányzat nyújtott be pályázatot, hogy településükön létesüljön új büntetés-végrehajtási intézet,

tart a pályázatok értékelése, és várhatóan még az idén határoznak róluk. Elsőként a pályázó önkormányzatokat értesítik.

Kontrát Károly államtitkár Fotó: Mudra László [origo]

Kérdésre válaszolva Kontrát Károly arról is beszélt, hogy az illegális bevándorlás okozta veszélyek kezelésére pénteken benyújtott 13 törvénymódosítás a kormány álláspontja szerint szükséges ahhoz, hogy Magyarország, a magyar emberek biztonságban legyenek, megvédjék az országhatárokat, köztük az európai uniós külső határt is. Hozzátette: a módosítások olyan lehetőségeket adnak a rendészeti szerveknek és a honvédségnek, amelynek révén hatékonyan léphetnek fel. Azt is megjegyezte, hogy a Belügyminisztérium álláspontja szerint a törvénymódosítások az uniós szabályozásnak is megfelelnek.

Arról is beszélt ugyanakkor, hogy az unió jelenlegi szabályai nem alkalmasak arra, hogy megvédjék akár az országot, akár magát az Európai Uniót. Hozzátette: a migránsok egyre nagyobb tömegben érkeznek és egyre agresszívebbek.

Csóti András azt mondta, a büntető törvénykönyv szigorításával

bizonyos mértékű fogvatartotti létszámnövekedéssel számolnak, erre a szervezet felkészült és el tudja látni a feladatát.

Hozzátette: nemcsak a szabadságvesztés büntetése merülhet fel, hanem a kiutasítás is.

Szintén újságírói kérdésre Kontrát Károly az ausztriai A4 autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben bejelentette:

két nyomozó utazott ki Ausztriába, emellett a magyar rendőrség együttműködik az osztrák hatósággal.