Vágólapra másolva!
Klímareggelit rendeztek iskolásoknak Nagykanizsán. A gyerekek lekváros és zsíros kenyeret fogyasztottak, egy, a fenntartható fejlődés megismertetését célul kitűző uniós projekt részeként.
Vágólapra másolva!

Nagykanizsa partnerként részt vesz egy uniós projektben, ami a fenntartható fejlődés megismertetését, népszerűsítését tűzte ki célul. Éppen ezért a város vezetése arra kérte az egyik általános iskola tanulóit, állítsanak össze olyan ételekből menüsort, amik nem károsítják a környezetet. A diákok elő is álltak egy Michelin-csillagos szakácsokat is megszégyenítően egyszerű, de zseniális menüsorral: lekváros kenyeret készítettek és ettek, hozzá pedig almalevet kortyoltak.

Az uborka miatt lehet, hogy kamionokat kellett üzembe helyezni. A fotó illusztráció Forrás: Origo

A Zaol.hu beszámolója szerint a város vezetése elkötelezettnek érezte magát, hogy olyan projekthez csatlakozzon, amely hosszú évekre meghatározza a város fenntartható fejlődését. Ennek jegyében a parasztkenyér tartósítószer-­mentes, a szilvalekvár házi, az almalé pedig friss volt.

A lap ezt is írja:

A paradicsom beszerzéséhez ugyanis kamionokat kellene üzembe helyezni, a megrakott teherjárművek káros anyag kibocsájtása pedig tovább szennyezné a környezetet.”

Dénes Sándor polgármester szerint a közös gondolkodás csodákra képes, ezt mutatja a klíma reggeli ötlete is, melyből remélhetőleg hagyomány lesz.

A zsíros kenyér témája iránt irodalmi szinten is érdeklődő olvasóinkat arra buzdítjuk, olvassák el Gelléri Andor Endre Zsíroskenyér és alma című művét.