Nem lesz népszavazás az olimpiáról és a Liget-projektről

2016.01.20. 13:25

A Kúria megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság határozatait.

Az Fővárosi Választási Bizottság december 14-én hitelesítette mindkét helyi népszavazási kérdést. Ezek úgy hangzottak: „Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?”, valamint „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”

A Kúriára mindkét kérdés ellen felülvizsgálati kérelem érkezett, ezt bírálta el a testület.

Úgy tűnik, nem lesz népszavazás az olimpiárólForrás: MTI/Róka László

Már döntöttek

Az olimpia megrendezésével kapcsolatban a Kúria megállapította, hogy a Fővárosi Önkormányzat már döntött a pályázaton való részvételről, és az erről szóló szándéknyilatkozatát megküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A három részből álló pályázati eljárás első szakasza, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje 2016. február 17., a népszavazás várható időpontja pedig hónapokkal későbbi. A Kúria szerint a kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról nyilváníthatnak véleményt, holott azt a referendum idejére már benyújtják. 

 

Nem lehet hatályon kívül helyezni

A Kúria megtagadta a kérdés hitelesítését a Városliget megújításával összefüggésben kiírandó fővárosi szintű népszavazás ügyében is. A bírói fórum megállapította, hogy az adott kérdést a 2013. december 24-én hatályba lépett, a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény szabályozza, fővárosi szintű népszavazás pedig nem alkalmas törvény hatályon kívül helyezésére. A népszavazás olyan rendeletmódosítás kikényszerítéséről szólna, amely ellehetetlenítené az Országgyűlés által törvényben meghatározott célt – érveltek.   

A Városliget beépítése ellen Karácsony Gergely Zugló polgármestere kezdeményezett referendumotForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kezdeményezők

A Városliget beépítése ellen Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, a XIV. kerület polgármestere nyújtott be népszavazási kezdeményezést. Az olimpiával kapcsolatos kérdést pedig egy magánszemély, Erdélyi Katalin Krisztina nyújtotta be.

Karácsony Gergely korábban kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésben, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról is, de ezeket a közgyűlés többsége nem támogatta.

Fürjes: Nem kötelező

A népszavazás a budapesti olimpiáról egy lehetőség, és semmiképpen sem kényszer, nem kötelező elem” mondta korábban az Origónak Fürjes Balázs, a magyar pályázat vezetője. A kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szerint az olimpiáról szóló döntések demokratikusan, nagy többséggel születtek meg: 

döntött arról, hogy Budapest megpályázza a 2024-es olimpia rendezését.

Miért csak a fővárosiakat kérdeznék?

Azért csak budapesti népszavazást szeretnének kiírni, mert Erdélyi Katalin, a Népszavazást az olimpiáról! elnevezésű mozgalom egyik szervezője szerint jogilag annak van értelme. „Az olimpiára nem Magyarország, hanem Budapest pályázik, papíron a főváros hatáskörébe tartozik a rendezés, így bár az olimpiával kapcsolatos költségeket az egész ország viseli, csak az itt lakók véleménye döntheti el a kérdést a törvény szerint” – válaszolta az Origónak még decemberben a kezdeményezés szervezője.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK