Molnár Gyula és Hiller István is erős MSZP-t akar

MSZP sajtótájékoztató 2016. 06. 25. MSZP sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Molnár Gyula lett az MSZP új elnöke, a szavazatok 56,9 százalékát kapta meg. Ő és a választmány élén Botka Lászlót váltó Hiller István is erős szocialista pártot akar. Azt mondják, hogy a leváltott vezetőkre, így Tóbiás József volt pártelnökre is számítanak abban a munkában, hogy 2018-ban legyőzzék a Fideszt.
Vágólapra másolva!

Molnár Gyulát választották az MSZP új elnökének: a volt budapesti pártelnök, egykori újbudai polgármester a szavazatok 56,9 százalékát szerezte meg, és ezzel maga mögé utasította az elnöki posztért újrainduló Tóbiás Józsefet.

Négyen is indultak az MSZP elnöki posztjáért, de a második körben csak ketten maradtak Forrás: Origo / MTI

A küzdelemben az MSZP mai tisztújító kongresszusán az első körben két aspiráns - Harangozó Tamás és Szanyi Tibor - kiesett, így a második körös szavazásnál az újrázó Tóbiás József és kihívója, Molnár Gyula közt dőlt el a verseny.

A demokrácia időigényes

A demokrácia időigényes dolog, de az eredmény kárpótol – kezdte sajtótájékoztatóját mentegetőzéssel az új elnök, Molnár Gyula, amiért az eredetileg várthoz képest háromórás csúszással tudott az új elnök a nyilvánosság elé állni. (A folyamatot lassította, hogy újra kellett számolni a szavazatokat, de az eredmény ugyanaz maradt.)

Molnár Gyula lett a párt új elnöke - erős MSZP-t akar Fotó: Adrián Zoltán - Origo

"A küldöttek engem választottak elnöknek, Hiller Istvánt pedig választmányi elnöknek, és arra adtak felhatalmazást, hogy nyerjük meg a 2018-as választást" - mondta Molnár Gyula. Szerinte az erre való felkészülésről szól majd a jövő időszak, a hitelesség visszaszerzéséről.

Mindenkire számítunk a következő két évben, tegyük félre a vitáinkat, és foglalkozzunk azzal, hogy hatékony, szolidáris, erős MSZP-t hozzunk létre

- hirdetett röviden programot az új elnök. Molnár azt is mondta, ebben a munkában számít mindenkire, aki vállalja, hogy együtt halad velük, a leváltott vezetők, Tóbiás József és Botka László sem kivételek.

Összejött a 200 ezer aláírás

Az új elnök azt is bejelentette, hogy

az MSZP összegyűjtötte az állami földek eladása ellen hirdetett népszavazási kezdeményezéséhez szükséges 200 ezer aláírást,

és azt szeretnék, ha a referendum nem csak a földről szólna, hanem valójában arra a kérdésre várná a választ, hogy Egyetért-e azzal, hogy a Fidesz-kormány folytassa a tevékenységét.

Szavazatszámlálók akcióban az MSZP kongresszusán - újra kellett számolni Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A briteknek az Európai Unióból való kilépését eldöntő népszavazás kapcsán pedig Molnár Gyula azt mondta: nem lehet populista politikát folytatni, ezért a baloldali szavazókat arra kérik, hogy az Orbán-kormány által meghirdetett, a "betelepítési kvóta" elleni népszavazást bojkottálják, ne vegyenek részt rajta, hanem maradjanak otthon.

Hiller: Karakter és hitelesség

Az új pártelnök után a választmány új elnöke beszélt. Hiller István azt mondta, határozott, erős, karakteres és hiteles MSZP-t akar, ebben pedig Molnár Gyulával jól együtt tud működni. A modern nemzet fogalmát összekötné a modern MSZP fogalmával - folytatta.

Hiller István, a választmány új elnöke Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Hiller arról is beszélt, hogy azt szeretné, ha minden magyar büszke európai maradna. Ezért - fejtette ki -

Jelezte, hogy tervei szerint a jövőben a választmányban fog eldőlni az elnökséggel együtt minden lényeges döntés.

Tóbiás - hol volt a hiba?

Megtörtént a választás, büszke vagyok arra, hogy talpa tudtuk állítani a pártot, meggyőződésem, hogy arról a holtpontról, ahol nagyon sokan leírták a pártot, ki tudtuk mozdítani - ezt már a leköszönő pártelnök, Tóbiás József mondta.

Tóbiás József leköszönő elnök sok szerencsét kívánt utódjának Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Szavai szerint új szakasz kezdődik, Molnár Gyula lett az elnök, Hiller István a választmányi elnök, "kívánunk nekik jó munkát, hitet, és reméljük, nem térnek le arról az útról, amit négymillió ember vár az MSZP-től".

– mondta Tóbiás arra a kérdésre, mit ronthatott el elnökként. Amíg az elnökség másképp nem dönt, a frakcióvezetői posztot ellátja, de később nem kíván az lenni - tette hozzá.

Botka: Változást akartak

Abban mindenki egyetértett, hogy erősödő MSZP nélkül nem lehet leváltani a kormányt, ehhez viszont még nagyon sok munkára van szükség, mert a kormányváltást akarók egy része még nagyon kritikus az MSZP-vel - mondta a négy év után a választmányi elnöki posztról leváltott szegedi polgármester, Botka László.

Botka Lászlót leváltották, pedig a legnépszerűbb szocialista politikus Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Én Szeged polgármestere vagyok, továbbra is ez a legfontosabb politikai pozíció, amit szeretnék betölteni, de a jövőben is szeretném segíteni azt a munkát, amivel győzelemre lehet vinni az MSZP-t - fogalmazott Botka a jövőbeni szerepét firtató kérdésekre. A beszámolóját elfogadták, a vita azon volt, mi lehet az a sikeres stratégia, amivel tovább lehet bővíteni a szavazók számát - tette hozzá.

Esetleges miniszterelnök-jelölti ambícióiról Botka László azt mondta, egyes hírekkel ellentétben sem az elmúlt hetekben, sem a mostani kongresszuson sem beszélt konkrétan erről,

csak annyit mondott, hogy az első sorban harcolna a kormányváltásért, de konkrétan miniszterelnök-jelöltségről nem volt szó, és nem kötötte ezt a lehetőséget ahhoz, hogy újraválasszák a választmányi elnöki poszton.

Estébe nyúlt

Gőgös Zoltán (183 szavazat) megőrizte elnökhelyettesi pozícióját az ellene induló Tóth Bertalan (144 szavazat) parlamenti frakcióvezető-helyettessel szemben. A három alelnök egyike a posztot eddig is betöltő Ujhelyi István (262 szavazat) lett, akinek ebben a tisztségben Nemény András, a párt Vas megyei elnöke (234 szavazat) és Gúr Nándor országgyűlési képviselő (197 szavazat) lesz a társa. Lukács Zoltánnak (194 szavazat) nem sikerült megőriznie alelnöki posztját.

Az országos elnökség tagjait késő estébe fordulóan választották meg a küldöttek.

A testületben maradt Gurmai Zita, Tüttő Kata és Bárány Balázs, míg új tagja lett Bangóné Borbély Ildikó, Heringes Anita, Király József, Korózs Lajos, és Molnár Zsolt.

Fidesz: Az MSZP semmit sem tanult

Gratulált a Fidesz az MSZP új vezetőinek és tisztségviselőinek, és közleményükben megjegyezték: "mindannyian régóta politizálnak, már a Gyurcsány-éra alatt is fontos pozíciókban voltak. Így - folytatódik a kormánypárt reakciója - bizonyára könnyebb lesz nekik tisztázni a szocialisták körüli botrányokat, és szembenézni azzal, hogy a kormányzásuk nyolc éve alatt hogyan tették tönkre az országot." Végül felhívták a figyelmet arra, hogy a Fidesz szerint mindegy, ki az MSZP elnöke, mert "úgyis bevándorláspárti politikát folytat, és falaz a korrupciós ügyeikhez".