Orbán: Minden migráns terrorkockázat, nincs szükség bevándorlókra

Orbán Viktor; KERN, Christian Christian Kern osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök
Budapest, 2016. július 26. Christian Kern osztrák kancellár (b) és Orbán Viktor miniszterelnök az Országház Delegációs termében tartott sajtótájékoztatójukon 2016. július 26-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarországnak nincs szüksége bevándorlókra, már csak azért sem, mert "minden egyes migráns terrorkockázatot jelent" - ismertette a magyar álláspontot Orbán Viktor kormányfő, miután Christian Kern osztrák kancellárral tárgyalt. Migránskérdésben van, amiben eltért az álláspontjuk, de Ausztria segít például a magyar-szerb határ védelmében. Abban egyetértettek, hogy erősíteni kell a gazdasági együttműködést.
Vágólapra másolva!

A menekültügy különböző kérdései tették ki az Orbán Viktor miniszterelnök és Christian Kern osztrák kancellár közti tárgyalások nagy részét, de sok szó esett a gazdasági együttműködés tapasztalatairól, további lehetőségeiről is - hangzott el a két politikus tárgyalása utáni budapesti tájékoztatón.

Új fejezetet nyitottak

"Van némi bukéja a találkozónak, hiszen az Országház delegációs termében vagyunk, ahol még a régi időben az osztrák és a magyar delegációk találkoztak" - kezdte Orbán Viktor, aki szerint

Christian Kern osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Mégiscsak sógorok volnánk" - folytatta a kormányfő, megjegyezve, hogy a két ország közti jó viszony történelmi, gazdasági és földrajzi alapjai megvannak, mégis

az utóbbi időben a politikai alapok megrendültek, ezért a tárgyaláson az volt a cél, hogy új fejezetet nyissanak, ami sikerült is.

A két ország közötti erős kapcsolatra a gazdaságot hozta Orbán példaként. Megjegyezte: Ausztria Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partnere, 3000 osztrák cég 70 ezer munkahelyet tart fenn, vagyis "majdnem 300 ezer magyar ember kenyerét biztosítja".

Nem mindig értenek egyet, de fontos a bizalom

Hasonlóan nyilatkozott Christian Kern osztrák kancellár is, amikor azt mondta: egy sor gazdasági kérdést vitattak meg, fontosak számára ezek a kapcsolatok, Magyarország pedig az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Ausztriának.

A kancellár azt is mondta: a találkozó fő célja volt, hogy új fejezetet nyissanak a közös kapcsolatokban.

és közös megoldásra jussunk."

Mindenkit visszaküld a Balkánra

Magyarország "a nemzetközi jog hibátlan és szó szerinti betartásában" érdekelt Orbán szerint, így

- mondta.

A magyar kormányfő azt javasolta az osztrák kancellárnak, hogy a két ország közösen védje a szerb-magyar határt, és meg is állapodtak abban, hogy Ausztria 20 rendőrt küld a térségbe a határvédelem segítésére. Ám Magyarország szeretné, ha ez a szám nagyságrenddel nagyobb lenne.

Tiltakozó migránsok a kiskunhalasi befogadóközpontban Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a törvények már nem teszik lehetővé, hogy Magyarország területén illegálisan tartózkodjon valaki. Azt mondta,

a szerb-magyar határt légmentesen lezártuk, nyolcezer katona és rendőr dolgozik lent,

és ha ezt fönntartjuk, akkor Ausztriát is meg tudjuk védeni az illegális bevándorlóktól."

Az osztrák kancellár is megemlítette a 20 rendőrt, akiket a szerb-magyar határra vezényelnek, és azt mondta: ez egy első lépés, mert vizsgálják, hogy az osztrák hadsereg erőit is bevessék-e. Hozzátette: utóbbit elsősorban az emberi segítségnyújtás területére értette.

A határon

A két politikus megbeszélésén természetesen szóba kerültek Ausztriának az osztrák-magyar határszakasz védelmét érintő intézkedései. Ezekről a magyar kormányfő azt mondta, "semmi szükség arra, hogy az osztrák-magyar határon olyan lépéseket tegyünk, ami kárt okoz az ott élőknek". Megjegyezte: ezeket az intézkedéseket a magyar fél, bár nem sérelmezi, azok kényelmetlenek, kellemetlenek, sőt a munkavégzés szempontjából kifejezetten károsak, ezért arra kérte a kancellárt, hogy a minimálisra szorítsák ezeket a teendőket. Az intézkedésekről Christian Kern osztrák kancellár úgy vélekedett: azok szeptember elejéig maradnának fenn a határon, de gondolkodnak arról is, mit tegyenek, ha ez nem elegendő, és szóba került a határőrizet megerősítése is. Ez persze a térségben élő ingázók miatt nem könnyű, az ő mozgásukat nem szeretnék korlátozni - tette hozzá. A kancellár úgy fogalmazott: "Ausztriának nem elsődleges célja, hogy lezárja a Magyarországgal közös határát."

Orbán: A migráns terrorkockázat

"A magyar felfogás szerint minden egyes migráns terrorkockázatot jelent" - állapította meg Orbán Viktor, aki azt is mondta, hogy Magyarország csak annyi embert enged be a határain, amennyinél le tudja folytatni a biztonsági ellenőrzést, ami hónapokig is eltarthat.

- mondta a kormányfő.

Orbán Viktor és Christian Kern sajtótájékoztatója Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Ha valakit menekültügyi eljárás miatt beengedünk, amíg döntenek róla jogerősen, szabadon közlekedhet, így általában megindulnak Ausztria felé (...)

- folytatta Orbán.

Orbán Viktor kitért a délelőtti franciaországi eseményekre, amikor két terrorista túszokat ejtett egy templomban, és megölte egyiküket, mielőtt lelőtték őket a rendőrök. Mivel nem sokkal korábban az Iszlám Állam közölte, hogy az ő katonáik voltak a merénylők, a magyar kormányfő a tájékoztatón "a keresztény Európával szembeni terrortámadásról" beszélt.

Terrorizmus és Trump

Kérdésre válaszolva a tájékoztatón az osztrák kancellár kifejtette, hogy őt is megrázták az utóbbi hetek franciaországi és németországi eseményei, mégis - állapította meg - néhány dolgot ez ügyben másként látnak a magyar kormányfővel.

- mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök és Németh Zsolt a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2016. július 23-án Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Szintén kérdésként merült fel Orbán Viktor kiállása Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt mellett, amit az osztrák kancellár diplomatikusan csak úgy kommentált: "Donald Trumpról csak annyit: férfiként soha nem szabad festenünk a hajunkat."

Donald Trump Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Orbán Viktor szerint az elnökválasztás az amerikaiak dolga, amibe nem kíván beleszólni. Ám külpolitikai szempontból Magyarország számára nem mindegy, ki az elnök - folytatta, hozzátéve: "a demokraták külpolitikája Európának rossz, Magyarországnak pedig halálos. Ezzel szemben a republikánusoké Magyarországnak - ami ellenzi a demokráciaexportot és a migrációt - az életet jelenti."