Bakondi: Magyarország mindent megtesz Európa biztonságáért

Kiskunhalas, menekült, migráns, tábor
Kiskunhalas, 2016. június 2. Ismét csoportokba verődve tiltakoznak a migránsok a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén 2016. június 2-án. A Bács-Kiskun megyei befogadóközpontnál továbbra is fokozott a rendőri jelenlét. Az előző nap is volt tiltakozás, akkor jobb körülményeket és gyorsabb ügyintézést követeltek az illegális bevándorlók. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Eredményesek a magyar határvédelmi intézkedések - ezt mondta egy interjúban a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György szerint, jelentősen csökkent azok száma, akik illegálisan próbálják meg átlépni a magyar határt. Azt is mondta, ahogy a történelem során mindig, Magyarországnak most is az a szerepe, hogy Magyarország mellett Európát is védje.
Vágólapra másolva!

Magyarország a saját határának őrzésével Európa külső határát is őrzi, és mindent megtesz az európai emberek biztonságáért – mondta Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Azt is hozzátette, ennek történelmi hagyománya van: Magyarország évszázadok óta így cselekszik.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Azt mondta, hogy a határőrizet vagy a népszavazás fontosságát nem azon lehet lemérni, hogy jelenleg hány migráns tartózkodik az országban.

A fő szempont az, hogy be kell tartani az Európai Unió jogszabályait.

Bakondi szerint a migrációs válság kezdetén Magyarországot sok támadás érte a bevezetett intézkedések miatt, ugyanakkor megjegyezte, hogy mára jelentősen megváltozott a helyzet:

minden európai állam kormánya érzékelte a lakosság hangulatváltozását, és védekezésbe kezdett.

Hozzátette, már nemcsak a visegrádi négyek, hanem sok más ország is úgy gondolja, éppen elegen jutottak be ellenőrzés nélkül az unió területére, és ezért fontos érdek a belbiztonság megszilárdítása.
Bakondi György arról is beszélt, hogy

Magyarország eddig sem engedett és ezt követően sem enged semmiféle zsarolásnak,

legyen szó demonstrációról, erőszakos tiltott határátlépésről vagy bármilyen más fenyegetésről. A magyar szigorító intézkedések eredményesek, ugyanis míg tavaly nyáron naponta sok ezren lépték át a határt, most átlagosan csupán mintegy százan kísérlik meg.