Fesztivállal ünneplik az Európa Napot

Budapest, 2017. május 7. Résztvevők rajtolnak az Európa-napi fesztivál 13 év - 13 km elnevezésű futóversenyén Budapesten, a Szabadság téren 2017. május 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
13 éve lett uniós tagállam Magyarország, ezért 13 kilométert futottak a versenyzők Budapesten az Európa Napon tartott futóversenyen. 
Vágólapra másolva!

Magyarország uniós csatlakozásának 13. évfordulóját hatalmas fesztivállal és futóversenyekkel ünneplik Budapesten. 13 kilométeres futást szerveztek a 13. évfordulóra.

Budapest, 2017. május 7. Résztvevők rajtolnak az Európa-napi fesztivál 13 év - 13 km elnevezésű futóversenyén Budapesten, Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője beszédében kiemelte: ez az esemény is azt jelzi, hogy bár sok a vita az unióban arról, hogy merre tovább, az elért eredményeket közösen ünnepeljük, és mindig el tudunk érni kompromisszumot.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint ennek a napnak büszke, nagy állami ünnepnek kellene lennie Magyarországon.

A képviselő emlékeztetett mindenkit, hogy:

Molnár Balázs Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az EU által biztosított fejlesztési források minden magyar állampolgár jólétét, boldogulását szolgálják. A futóverseny szép helyeket érintett a fővárosban, végigvezetett azon illusztris beruházások mellett, amelyekre az EU forrásokat adott - mondta.

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európának, amely

elképzelhetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződés aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is.

Az évfordulót az EU 28 tagállamában, valamint a világszerte megtalálható európai külképviseleteken is Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik. A rendezvényeket az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája szervezi együttműködésben a Miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal.