Mérnökinformatikusnak is sokan jelentkeznek

Számítógépes vírus, gonosz programozó, malware
Vágólapra másolva!
Mivel foglalkozik valójában egy mérnökinformatikus szakon végzett pályakezdő? Mennyi a kezdőbére? És mi a különbség két eltérő intézmény azonos képzése között?
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk az Educatio oktatási szakkiállításon arról, mire számíthat, aki a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a mérnökinformatikus szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon:

  • 2014-ben 4945 fő
  • 2015-ben 5154 fő
  • 2016-ban 5402 fő

volt.

Mekkora a kezdőbér?

Az informatikán belül nem csak a gazdaságinformatikusok kereshetnek jól – az ő bérük átlagosan bruttó 266 ezer forint lehetett 2013-ban. Az Óbudai Egyetem hallgatója az Origo tudósítójának statisztikákra hivatkozva azt mondta, hogy egy pályakezdő informatikusnak nettó 300 ezer forinttól indul a kezdőbére.

Egy másik, szintén mérnökinformatikus, de már debreceni egyetemista ennek még a felére sem számít: szerinte nettó 130-150 ezer forintnál kezdődnek a bérek – munkakörtől és várostól függően. Egy harmadik fiatal, a BME-ről 250-300 ezer forintos kezdőbért említett. A fentiekkel szemben a felmérés egy mérnökinformatikusnál 278 ezer forintos bruttó bért jelöl meg átlagos kezdő fizetésként, ami nettóban 185 ezer forint.

De mit ad a képzés?

A képzési idő 7 félév, vagyis 3 és fél év.

A képzés célja mérnökinformatikusok képzése, akik képesek műszaki informatikai és információs infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások adat- és programrendszereinek tervezési, fejlesztési feladatainak ellátására, valamint azok telepítési és üzemeltetési feladatainak megoldására. A szakmai gyakorlat egyéni vagy csoportmunkában erre alkalmas szervezetnél vagy a felsőoktatási intézmény gyakorlóhelyén teljesítendő

legalább nyolc hétig tartó (320 igazolt munkaórát tartalmazó) projektstruktúrájú gyakorlat.