Hallássérülteknek készítettek videót az újraélesztésről

szeged, újraélesztés, forgatás
Vágólapra másolva!
A helyes újraélesztés technikájáról készítettek oktató videót a szegedi sürgősségi osztályon dolgozók. A kisfilm jelnyelvi tolmács segítségével a hallássérülteknek is próbál segíteni, de bemutatják a félautomata defibrillátor használatát is.
Vágólapra másolva!

Laikusoknak szóló videóban mutatják meg a szegedi klinika sürgősségi osztályának szakemberei, hogyan kell újraéleszteni valakit hirtelen szívmegállás esetén. A négyperces kisfilm az Országos Mentőszolgálat pályázatára készült.

A történet szerint a szegedi egyetem könyvtárában valaki rosszul lesz, de

két Superman-pólós férfi szakszerű szívmasszázsba kezd,

hívják a mentőket, majd bevetik a félautomata defibrillátort is, a beteg pedig megmenekül. A segítségnyújtás bemutatása közben részletes elmondják, mit hogyan kell csinálni, és arra biztatnak mindenkit, hogy legyenek hősök, mentsenek életet.

"Azt tapasztaljuk, hogy az emberek nagyon félnek az újraélesztéstől. Attól tartanak, hogy ártani fognak a betegnek, pedig annál nagyobb baj nem lehet, mint hogy valakinek leáll a szíve. Azzal ártunk, ha nem kezdjük el az újraélesztést" – mondta Buresch Györgyi intenzív és sürgősségi szakápoló, a film ötletgazdája.

A videó a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) dolgozó szakember öt kollégája és a Szeged TV munkatársainak segítségével készült el. Buresch Györgyi szerint

pedig csak ráadták az ingét az újraélesztéshez használt bábura.

A szegedi egyetemi könyvtárban forgattak Forrás: Origo

Újdonság, hogy a videó elkészítése során a hallássérültekre is gondoltak, nekik a jelnyelvi tolmács és a feliratok közvetítik a tudnivalókat. Buresch Györgyi azt mondta, azért tartotta ezt fontosnak, mert eddig a hallássérülteknek nem készült hasonló videó, pedig

ugyanúgy életet menthetnek, mint halló társaik.

Az újraélesztés menetét is nekik megfelelően magyarázzák el, a tolmács például nem az mondja, hogy halld a lélegzését, hanem figyeld a mellkasát.

A másik újítás, hogy az egyre több intézményben megtalálható félautomata defibrillátor használatát is bemutatják a videóban. Gyakori ugyanis az olyan kóros ritmuszavar miatt szívmegállás is, amelyen csak ezekkel a készülékekkel lehet segíteni.

A videó elkészítésében részt vevő szakemberek: Czirkó Diána sürgősségi szakápoló, Bárszki László oxyológiai es sürgősségi szakorvos jelölt, Buresch Györgyi intenzív és sürgősségi szakápoló, Kis Tamás sürgősségi szakápoló, Molnár Zsolt sürgősségi szakápoló és Zalai Imre sürgősségi szakápoló Forrás: Origo

„Ha már egy életet megmentettünk ezzel a kisfilmmel, akkor egy világot mentettünk meg” – tette hozzá Buresch Györgyi. Azt is elmondta, hogy Pető Zoltán, a szegedi sürgősségi osztály vezetője azt szeretné, ha a videót a szegedi buszokon, villamosokon és trolikon is vetítenék, hogy minél több emberhez eljussanak az információk.