Elképesztő: Hadházy Ákos megint magyarázkodik, miért vette át mandátumát

HADHÁZY Ákos
Budapest, 2018. június 4. Hadházy Ákos, az LMP képviselője leteszi képviselői esküjét a napirend utáni felszólalásokat követően az Országgyűlés plenáris ülése végén 2018. június 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Gigantikus, és meglehetősen nehezen értelmezhető magyarázkodásba kezdett ismét az LMP-s politikus azzal kapcsolatban, hogy ígérete ellenére miért vette át parlamenti mandátumát. A közösségi oldalán írtakban volt minden: egy állítólagos, megalkuvó expolitikustárs, aki rávezette arra, hogy nehéz feladni a küzdelmet, megvezetett ellenzéki politikusok és kemény fideszezés. A hosszas mellébeszélés végén csak kibukkant a lényeg a kérdés kapcsán: „a képviselői státusz ad valamennyi védelmet". A kör bezárult, az elmúlt hetekben nyomozás indult a Hadházy család gyanús földszerzési ügyében.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint képtelen abbahagyni a magyarázkodást a két évre minden párttisztségtől eltiltott Hadházy Ákos mandátumügyében. Ismert, 2017 elején a következőket mondta az LMP politikusa:

Másfél év alatt azonban nagyot fordult vele világ, és jelenleg szó szerint két kézzel kapaszkodik a hatalomba, vagy legalábbis a képviselői helyébe. A Fidesz-KDNP pártszövetség ismételten kétharmadot szerzett a választáson, Hadházy bejutott listáról a parlamentbe, azonban esze ágában sem volt lemondani mandátumáról. Helyette lemondott minden pártbeli tisztségéről, azonban a kettő távolról sem ugyanaz. Hogy mentse magát a politikai értelemben szorult helyzetből, rájátszva a választás utáni ellenzéki megmozdulások hangulatára, kijelentette, nem vesz részt a parlament alakuló ülésén. A képviselők közül egyedüliként így is tett, és feltehetően az ellenzéki szavazóknak tetszett ez a húzása, hiszen karakán politikus benyomását kelthette, aki dacol a kormánnyal.

Csakhogy utólag saját maga ismerte el, hogy ez bizony „gyönge dolog" volt, és többször is aláhúzta, hogy az időhúzás ellenére be fog ülni az Országgyűlésbe.

Hétfőn jött el ennek az ideje, hosszas közjáték után letette esküjét a politikus. Alaposan előkészítette a dolgot, többször is gigantikus magyarázkodásba kezdett a történet kapcsán. (Erről itt és itt írtunk.)

Hadházy-féle magyarázkodás újra

Ma leteszem az eskümet. Kövér Lászlónak köszönhetően a napirend után, üres teremben, minden ünnepélyesség nélkül. – kezdte a tőle megszokott vagdalkozást közösségi oldalán az LMP korábbi antikorrupciós szóvivője. Miért ülök be mégis? – tette fel ezután a mindenkit érdeklő kérdést, azonban a válasz meglehetősen felemásra sikerült.

Egyrészről elismerte, valóban mondott olyat, hogy a Fidesz győzelme esetén nem akar képviselő maradni, másrészről viszont ismét elkezdett magyarázkodni, hogy miért is ül be a parlamentbe.

Eddig nagyjából tiszta sor volt, mit akart mondani Hadházy, ezután viszont finoman szólva is homályba vész a történet.

Budapest, 2018. június 4. Hadházy Ákos, az LMP képviselője leteszi képviselői esküjét a napirend utáni felszólalásokat követően az Országgyűlés plenáris ülése végén 2018. június 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hadházy magyarázata szerint a parlamentbe nem beülős kijelentésekor volt „egy nagyon zavarba ejtő, de alapvető fontosságú kérdéseket érintő beszélgetése egy kifejezetten intelligens, a pártot azóta már elhagyó politikussal." Ez az illető azt KÉRTE tőle, hogy fogja magát kicsit vissza, és az igazán durva dolgokat ne mondja el, vagy ne ő mondja el, „írassa inkább meg" egy újságíróval. A kéretlen tanácsadója szerint erre azért van szükség, mert úgy látja, hogy a médiában jelentős befolyása van a kormányoldalnak. Hadházy azonban megdöbbentőnek és erkölcstelennek tartotta a kérést, és az ígéretét megszegő politikus nagyon nagy butaságnak gondolta „ezt a MEGALKUVÁST". Sőt, tudta fokozni a kígyót-békát dobálást a pártot elhagyó politikusra: „Beszélgetőtársam javaslata nemcsak etikátlan, hanem butaság is." Hadházyt annyira felhúzta a beszélgetőtársa által tanúsított megalkuvás, hogy elkezdett másokat is megkérdezni arról, hogy a megalkuváson kívül látnak-e bármilyen stratégiát a Fidesz esetleges 2018-as győzelmének ellensúlyozására. Balszerencséjére nem kapott ilyen válaszokat, és ezért állította korábban, hogy nincs értelme egy 2018-as vereség esetén tovább politizálni.

És aztán az eddig is hiányos logikai lánc, hopp, megszakad, és már ott tartunk, hogy Hadházy beül a parlamentbe.

Az indoklásféleség így sikerült: „ha viszont nem hinnék abban, hogy a jelenlegi keretek között legyőzhető a kormány, akkor miért vállalom mégis? Mert nehéz feladni!"

Összegzésképpen: Hadházy Ákos azzal indokolta, hogy korábbi ígérete ellenére mégis beül a magyar Országgyűlésbe, mert nehéz feladni. Erre egy, azóta az LMP-ből kilépett párttársa vezette rá megalkuvó KÉRÉSével.

Hogy létezik-e a rossz, kellemetlen, behódoló tanácsokat adó illető, vagy csak az LMP-s politikus fejében létezik csupán, az valószínűleg Hadházy titka marad.

Hadházy kimondja: A mentelmi jog miatt kell a mandátum

A magára demokrataként tekintő politikus annyira belehergelte magát a magyarázkodásba, hogy olyan egészen meredek állításokat tett, hogyha szükséges, az Orbán-kormány ellen el kell menni akár a polgári engedetlenség legkomolyabb formáiig. Ennek kapcsán hozzátette, hogy ha a kormány által diktált „piszkos játékszabályok miatt nem lehet leváltani őket, akkor ezeket a szabályokat fel kell rúgni". Hiába a dühös hangnem, hiába a nehezen értelmezhető magyarázkodás, a lényeg az utolsó sorban olvasható:

Bár közösségi oldalán teljesen más gondolatok követték a fentieket, az igazságot valószínűleg errefele kell keresni: az elmúlt hetekben nyomozás indult a Hadházy család gyanús földszerzési ügyében. Az események kellemetlen esetében pedig a mentelmi jog jól jöhet a korrupciógyanúba keveredett politikusnak.