Nemzeti és szövetségi érdek is a haderőfejlesztés

Röszke, 2016. március 19. A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművekkel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes műszaki határzár mellett 2016. március 19-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Nemzeti és egyúttal szövetségi érdek, a NATO számára is fontos a magyar haderő fejlesztése - mondta Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, volt vezérkari főnök az M1 aktuális csatornán szombat reggel.
Vágólapra másolva!

Egy közepes európai országnak is szüksége van ütőképes haderőre, 2014 fordulatot jelentett a biztonságpolitikában az orosz fenyegetés és az Iszlám Állam miatt. A NATO keleti tagállamai számára Oroszország miatt kidolgozott védelmi tervekhez kapcsolódóan a közép-európai tagállamoknak, köztük Magyarországnak is, vannak feladataik - magyarázta Szenes Zoltán.

A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművekkel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes műszaki határzár mellett 2016. március 19-én. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Kis hadsereg öltözködik, nagy hadsereg fegyverkezik - idézte a régi mondást a volt vezérkari főnök.

- tette hozzá.

A FÉG - 19. századi megalakulásakor Fegyver- és Gépgyár Rt., a második világháború után Fegyver- és Gázkészülékgyár - a 2000-es évek első felében megszűnt, ám most licenc alapján újraindulhat Magyarországon a modern kézifegyverek gyártása. A részben exportra termelő fegyvergyár munkahelyeket is teremt Kiskunfélegyháza körzetében.