Mélyen hallgat a Jobbik Sneider Tamás és felesége náci botrányáról

Sneider Tamás és felesége
Vágólapra másolva!
Három évvel ezelőtti esküvőjükön többször is náci karlendítéssel pózolt a kamera előtt a Jobbik elnökének felesége. Mindezt Sneider Tamás nyakában ülve - vagyis a Jobbik elnöke jelenlétében. A Hír TV birtokába jutott felvételek szerint Sneider Tamásék lakodalmán rasszista és homofób viccelődések is elhangzottak. Az eseményen jelen voltak a párt vezető személyiségei, köztük Vona Gábor bukott pártelnök. Az ügy következményeiről megkérdeztük a pártot, de mélyen hallgatnak. A Jobbik mindig is antiszemita párt volt, és jól látszik, hogy ezt mostanra sem vetkőzték le.
Vágólapra másolva!

Az ismert hitleri köszöntést mutatta be esküvői fotózásán Szabó Edit Édua, a Jobbik elnökének felesége – derült ki a Hír TV birtokába jutott felvételekből. A három évvel ezelőtti eseményen Sneider Tamás neje, a Jobbiknak dolgozó jogász többször is náci karlendítéssel pózolt a fotósoknak. Az első után jelezte a jelenlevőknek, hogy nem bánta meg a mozdulatot, és férje nyakában ülve még kétszer megismételte azt.

A hírcsatorna által bemutatott felvételeken az is látható, hogy

a friss házasok remekül szórakoztak, amikor a lakodalomban az egyik barátjuk egy ismert televíziós műsorvezető állítólagos nemi identitásán viccelődött.

Miként az illető fogalmazott: „Nehéz a hangját utánozni ennek a b..nak." A nagy sikert aratott előadásában azt is mondta, „a férfi–női kapcsolatnak nem vagyok híve..." A paródiát előadó vendég az afrikai származású Fekete Pákót – ahogy vicceskedve fogalmazott –, Sneider Tamás „kedvencét" is utánozta, a jelenlévők nagy elismerésére.

Sneider Tamás nem határolódott el a vállalhatatlan kézjelzéstől Forrás: Origo

A botrányos antiszemita és homofób-rasszista ügyről megkérdeztük a Jobbikot, hogy lesznek-e az esetnek következményei. Cikkünk megjelenéséig a párt nem válaszolt a kérdéseinkre.

A máskor oly harsány álcuki alakulat inkább a hallgatásba menekül.

Ott volt a Jobbik vezérkara is

Köztudott, hogy Sneider az Eger környéki szkinhedmozgalom tagja volt, 1992-ben felfüggesztett szabadságvesztést is kapott egy cigány férfi megverése miatt.

Jelenleg Sneider két fia ellen folyik büntetőper, a fiatalokat közösség tagjai elleni erőszakkal vádolják.

Az egészen egyedire sikerült esküvőn egyébként megjelent a párt vezérkara is, ott volt Vona Gábor akkori elnök, Mirkóczki Ádám pártszóvivő és Szabó Gábor pártigazgató is.

A három évvel ezelőtti lakodalom idején Sneider Tamás a Jobbik frakcióvezetője és az Országgyűlés alelnöke volt. Feleségének ügyvédi irodája pedig szerződésben állt a Jobbikkal.

Az antiszemitizmus és a jobbik mindig párban járt

A Jobbiktól sosem álltak távol az antiszemita megnyilvánulások, ezt bizonyítja az a hangfelvétel, amelyen Szávay István tavaly nyáron egy zsidó nő megverésével dicsekedett párttársainak. A december elején nyilvánosságra került felvételen

a párt országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy előző este leütött egy nőt, aki „beszólt, hogy nácibűz van".

A Jobbik politikusa ezután azt mondta: „Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk!" A felvételen az is hallható, ahogy Szávay az áldozatát gúnyolva azt mondta, „egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt".

Szávay István ígérete ellenére továbbra sem mondott le a mandátumáról Forrás: MTI

Szávay, noha azt ígérte, december 31-i hatállyal visszaadja parlamenti mandátumát, továbbra is tagja a Jobbik frakciójának, pártból való kilépését pedig egyáltalán nem szorgalmazta a vezetőség. Hasonló a helyzet Kulcsár Gergely korábbi képviselővel, aki leginkább

arról vált ismertté, hogy 2011-ben beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőkbe, és horogkeresztekkel kívánt boldog új évet a párt tagjainak.

Kulcsár ugyan már nem tagja a Jobbik frakciójának, de a párt regionális igazgatóként továbbra is számít a botrányos viselkedésű volt képviselő munkájára.

Gyöngyösi listázná a zsidókat

A Jobbik már korábban is számos alkalommal tett antiszemita nyilatkozatokat. Gyöngyösi Márton elnökhelyettes pár éve azzal állt elő, hogy listázná a zsidó származású kormánytagokat, a The Jewish Chronicle című folyóiratban pedig megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak számát.

Vona Gábor, a párt akkori elnöke 2013-ban Ilan Mor Budapestre akkreditált izraeli nagykövetnek azt üzente:

ő soha nem lesz Izrael kutyája, de ő mondta azt is, hogy ha kiderülne, hogy zsidó, akkor lemondana elnöki tisztségéről.

Vona ezzel együtt azt is felvetette, hogy vizsgálni kéne a Jobbik felső vezetésének származását.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője korábban kétségbe vonta a holokauszt magyarországi áldozatának a számát Forrás: Facebook

Jobbikos antiszemita botrányok

Nagy botrányt kavart az az eset, amikor 2015 februárjában a XIII. kerületben a jobbikos képviselő ülve maradt, amikor a képviselő-testület tagjai Schweitzer József, nyugalmazott országos főrabbira, az Országos Rabbiképző Intézet volt igazgatója, egyetemi tanárra emlékeztek. A képviselőt természetesen nem zárták ki a pártból.

2015 májusában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Dr. Szuromi Szabolcs és Izrael nagykövete, Ilan Mor közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az egyetem kötelező tárgyat indít, melynek témája a holokauszt, és annak emlékezete. Az izraeli oktatók bevonása és llan Mor részvétele a sajtótájékoztatón

a Jobbik szerint azt bizonyította, hogy ez a kezdeményezés nem a Pázmány rektorának szuverén döntése volt, hanem izraeli „nyomásra", külső hatalmak „beavatkozásának" hatására történt.

Nem zárták ki az antiszemitákat

Nagy port kavart még 2016 végén a hazai közéletben, amikor Vona Gábor és Mirkóczki Ádám hanukai jókívánságokat küldött a hazai izraelita felekezetek vezetőinek. A köszöntés után a vecsési alapszervezet vallásgyalázó posztot tett ki a Facebookra.

A Vona által nyilvánosan emlegetett kizárás végül nem történt meg,

megrovásra enyhült. A párt ezzel jelezte, hogy továbbra is megtűri soraiban az ezért felelős személyeket. Az eset is bizonyította, hogy a bukott pártelnök csak egy bizonyos szintig vállalta a konfrontációt a radikális szárnnyal.

2014 februárjában Pörzse Sándor – a Barikád volt főszerkesztője, Vona stábjának a korábbi tagja, – az esztergomi zsinagógában azt mondta, hogy „...egyszer már úgy lejátszhatnánk ezt. Nem? Tényleg, Ők nem szeretnek minket, mi nem szeretjük Őket... És ahogy ez nagyapáink idejében volt. Nem? Na, jó, nem is volt ekkora szájuk...".

Pörzse Sándortól sem áll távol a zsidózás Fotó: Mudra László - Origo

Jakab Péter is zsidózott

A zsidóellenesség még a Jobbik bevallottan zsidó származású – éppen ezért gyakran pajzsként használt – Jakab Pétertől sem idegen, melyet 2014 júniusában Köves Slomónak címzett nyílt levelében fejtett ki.

A szüntelen vádaskodás, önsajnáltatás és a magyarság megvetése helyett végre elgondolkodhatna, hogyan jutott oda, és abban milyen saját felelőssége van, hogy önmagát szinte teljes egészében azonosította a baloldallal és a liberalizmussal, vagyis azzal a politikával, amely rendre beletapos a magyarság érdekeibe és értékeibe." Jakab azt is hozzátette, hogy - szerinte a magyar embereket joggal zavarhatja a "holokausztipar".

A fenti kijelentések világosan mutatják, hogy nem elszigetelt jelenségről van szó, még a 2013 őszi "cukikampány" indítása után sem szűntek meg a Jobbikban a zsidóellenes megnyilvánulások.

Jakab Péter szerint a magyar embereket zavarja a "holokausztipar" Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kiálltak a zsidózó képviselők mellett

Jól mutatja a Jobbikot jellemző mély antiszemitizmust, hogy a Szent Korona Rádió Sin City című adásában korábban Balasi András, a Jobbik V. kerületi képviselője arról beszélt, hogy az adást megelőző percekben egy Magyar Nemzeti Gárda pólóban járkáló fiatalembert igazoltatott a rendőrség a Nyugati pályaudvarnál. Az igazoltatás indoka Papp Sándor Zoltánt, a szarvasi Jobbik alapítóját is elgondolkoztatta. Majd megkérdezte, hogy

„lehet, hogy azért csaptak le rájuk, mert valakik utaztak valahova, nem?" Majd rá is kérdezett, hogy a „vagonok környékén" történtek-e az események.

Balasi erre azt válaszolta, hogy: „Nem, most ne beszéljünk még vagonokról. Vagonokról majd később esetleg."

Ugyanebben a rádióban Apáti István volt jobbikos országgyűlési képviselő arról értekezett, hogyan takarítaná el egy jobbikos kormány a zsidó érdekköröket Magyarországról. Apáti eszmefuttatása azért is volt döbbenetes, mert a Jobbik kvázi az ő arcával hirdette meg a néppártosodásnak hívott, voltaképpen a baloldali szavazók megtévesztését célzó politikai manőverét.

Sőt Apátinak a szeme se rebbent, amikor ezen a bejelentésen arról panaszkodott, hogy mennyire elege van már a társadalmi megosztottságból.

A botrány kapcsán a Jobbik kiállt a zsidózó képviselője mellett, Mirkóczki Ádám pártszóvivő pedig konkrétan hazudott, amikor meg akarta védeni Apátit,

és azt állította, hogy a képviselő csupán hirtelen felindulásból kommentált egy friss izraeli politikai nyilatkozatot. Csakhogy Apáti zsidózása 4 évvel Simon Perez egykori izraeli államfő mondatai után - erre hivatkozott Mirkóczki - történt.

Ez tehát az a Jobbik, amellyel most totális összefogást hirdet meg a baloldal. Készül a közös ellenzéki lista: a szélsőségesen liberális Gyurcsány-párttól a - Sneider és felesége karlendítéses botránya után most már nyugodtan mondhatjuk - továbbra is náci Jobbikig.