Hallgatnak a balliberális pártok Sneider náci botrányáról

Vágólapra másolva!
Annak ellenére óriási port kavart Sneider Tamás feleségének karlendítős botránya, hogy az antiszemitizmusra mindig érzékeny ellenzéki politikusok nem kapkodtak mikrofon után, hogy elmondják véleményüket a példátlan esetről. Éppen ezért levélben kerestük fel az összes baloldali-liberális ellenzéki pártot, hiszen mégiscsak egy potenciális szövetségesükről, a Jobbikról van szó. A Liberálisok kivételével egyikük sem tartotta fontosnak, hogy reagáljon az ügyben, Fodor Gáborék is csak azért, hogy elmondják, ettől még maradhat a közös ellenzéki, bevándorláspárti EP-lista.
Vágólapra másolva!

Szávay István zsidónő-verős megnyilvánulása után újabb komoly jobbikos antiszemita botrány pattant ki, hiszen a Hír TV vasárnap esti híradójában egy olyan felvételt mutatott be, amelyen az látható, ahogy Sneider Tamás felesége náci karlendítéssel pózolt a két évvel ezelőtti esküvőjükön. A Jobbik-frakció jogásza nem fogta vissza magát, kétszer is lelkesen köszöntette a lakodalmon megjelenteket - hitleri karlendítéssel.

Náci-botrány: kérdéseink voltak, válaszok nincsenek

A dolog legfőbb érdekessége, hogy az utóbbi időben egyre erősebbek azok a hangok, amelyek egy közös ellenzéki, bevándorláspárti EP-lista állítását követelik, beleértve az eddig a balliberálisok főellenségének számító Jobbikot is. Közel sem biztos azonban, hogy Európába, és azon belül Brüsszelbe náci karlendítéseken keresztül vezet az út. Ennek megfelelően a következő kérdéseket tettük fel az MSZP-nek, a DK-nak, a Párbeszédnek, az LMP-nek, a Momentumnak és a Liberálisoknak.

  • A történtek után el tudnak-e képzelni bármilyen együttműködést a Jobbikkal, beleértve egy esetleges, közös EP-listát?
  • Hogyan értékelik Sneider Tamás védekezését, miszerint a felvételen csupán „szórakoznak és poénkodnak” a résztvevők?
  • Önök szerint le kellene-e mondania Sneider Tamásnak a Jobbik elnökségéről?

Mivel a balliberális oldal a rendszerváltás óta folyamatosan antiszemitizmust kiált, folyamatosan arról értekezik, hogy Magyarországon nő a zsidóellenesség, így kaptak egy remek lehetőséget arra, hogy bebizonyítsák, az antiszemitizmus elleni fellépésük nem csak szimpla marketingfogás. Ezzel nem éltek, az alábbi pártok nem válaszoltak kérdéseinkre:

  • a Magyar Szocialista Párt,
  • a Demokratikus Koalíció,
  • a Párbeszéd,
  • az LMP, és a
  • a Momentum.
A szövetségesek hallgatnak, ha egyikük kellemetlen ügybe sodródik Forrás: Facebook

Egyedül a Fodor Gábor-féle Liberálisok tartották fontosnak, hogy megnyilvánuljanak az ügyben. de ők is csak azért, hogy megvédjék az összefogást a Jobbikkal.

Liberálisok: ettől még maradhatna a közös EP-lista!

Terjedelmes válaszuknak egyik legfontosabb mondanivalója az volt, hogy a botránytól függetlenül szükséges lenne a közös ellenzéki EP-lista. „Továbbra is úgy gondoljuk, hogy egy olyan közös ellenzéki listára lenne szükség, amely tartalmi, és nem érdekek mentén szerveződik, és amelyen kizárólag társadalmilag elismert és elfogadott, feddhetetlen politikusok szerepelhetnek" - így kezdte a mosdatást a minimális támogatottsággal bíró párt, amely a történteket a Jobbik „párton belüli ügyeként" jellemezte. Hozzátették, hogy nincs helye az egységfrontban „sem rasszista, antiszemita nézeteket valló, sem rasszista, antiszemita, náci viccekkel megnyilvánuló képviselőknek", a Jobbikkal viszont már nem voltak ilyen szigorúak. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a Liberálisok szerint

az antiszemita botrányokat meglehetősen nagy gyakorisággal produkáló Jobbikra szükség van.

Sneider ATV-nek adott reakciója kapcsán kifejtették, arra, hogy valaki poénkodjon mások olyan tulajdonságain, amelyekről nem tehet (bőrszín, származás, vallás, nemi identitás), arra nincs mentség, ahogyan arra sincs, hogy valaki náci karlendítéssel szórakoztassa a násznépét, és a Jobbik azon magyarázatát sem tudják elfogadni, miszerint magánfelvételek szivárogtak ki.

Éppen ezért a Liberálisok szerint Sneider Tamásnak nemcsak pártelnökségről, hanem az Országgyűlés alelnöki pozíciójáról, valamint a képviselői mandátumáról is le kellene mondania. Arról viszont nem írtak, hogyha nem mond le, akkor nincs összefogás sem.