Teljes szétesés: négy jobbikos képviselő is Brüsszelbe menekülne

Sneider Tamásról és Gyöngyösi Márton
Budapest, 2018. szeptember 29. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke (j) és Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a párt kongresszusáról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Dürer Rendezvényházban 2018. szeptember 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A Jobbik-média tegnap este közölte a hírt, hogy minden valószínűség szerint megvan az első öt politikus a párt európai parlamenti listáján. A dolog érdekessége, hogy a Brüsszelbe pályázó jobbikosok közül négyen országgyűlési képviselők. Jól láthatóan a párt vezető politikusai már nyíltan hagyják el a süllyedő hajót, köztük az antiszemita Gyöngyösi Márton is. A Jobbik látványosan megroppant, a politikusai a túlélésre játszanak. 
Vágólapra másolva!

"A párt támogatói 4-5 képviselővel számolhatnak a májusi EP-választáson" - ezt az indokolatlanul bátor jóslást Sneider Tamás, Jobbik-elnök tette, amikor tavaly novemberben Szolnokra látogatott. Azóta csökkentek a párton belüli elvárások, a Jobbik vezető politikusai három, legfeljebb négy EP-mandátumról beszélnek. Elnézve azonban a pártszakadásokkal sújtott párt jelenlegi állapotát, szétszakadt szervezeti hálóját és a közvélemény-kutatások eredményét, nem túlzás arról beszélni, hogy ezek is meglehetősen optimista becslések. Legfeljebb a párt EP-listájának első két helye biztos befutó májusban, így a Jobbik ennek megfelelően készül a választásra. Elég nagy meglepetésekkel.

Menekülnének Brüsszelbe

A Jobbik médiaökle, a bevallottan a kormánypárti politikusok lejáratásra szakosodott Zsúrpubi tegnap este közölte a hírt, miszerint minden valószínűség szerint megvan az első öt politikus a párt európai parlamenti listáján. A portál ezt abból szűrte le, hogy a szombati évadnyitó rendezvényen bemutattak öt, a május végi európai parlamenti választásokon történő szavazásra buzdító kampányfilmet. "Számunkra meglepetés lenne, ha nem az alábbi személyek szerepelnének a párt EP-listáján" - tette hozzá a bennfentesek kiváltságát élvező Zsúrpubi gyöngybetűs írásában. Kik ezek a politikusok, akik Brüsszelben folytatnák karrierjüket?

  • Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, frakcióvezető és országgyűlési képviselő;
  • Lukács László György országgyűlési képviselő;
  • Brenner Koloman országgyűlési képviselő;
  • Bana Tibor országgyűlési képviselő;
  • Pánczél Ágnes, a Jobbik nemzetközi sajtósa.

A maximálisan Jobbik-hű portál írásában talán Gyöngyösiről írtak a legszebben ("meglehetősen világlátott, több nyelven beszélő, Európa egyik leghíresebb egyetemén diplomát szerző"), aki szoros versenyben volt a "Jobbik egyik legtehetségesebb politikusával", Lukáccsal. Így feltehetően ők lesznek a lista első két helyén. Arra nem tértek ki a cikkben, hogy Gyöngyösi korábban listázta volna a zsidó embereket, édesapja az egyik kommunista külkereskedelmi vállalat muszlim országokra specializálódott szakembere volt, és a mai napig nem tisztázott módon került a Jobbikba.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, második számú politikusa minden valószínűség szerint Brüsszelben folytatja Forrás: Facebook

Lecserélődne a frakció ötöde

A névsor végigfutása után jól látszik, hogy az öt névből négyen a párt vezető politikusai, országgyűlési képviselői. Bár erre semmi esély, de ha valóra válna Sneider Tamás jóslata, miszerint a Jobbik 4-5 mandátumot szerez májusban, akkor mivel listás képviselőket érintene a váltás, így a parlamenti helyüket "feltölthetik" Sneiderék. A párt képviselőcsoportja jelenleg 20 fős (Szávay és Staudt utódai még nem látszanak a hivatalos adatbázisban), így

ez azt jelentené, hogy a Jobbik-frakció ötöde lecserélődne.

Az országgyűlési választás óta komoly változások történtek a Jobbik képviselőcsoportjában:

  • Első körben távozott Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, és Dúró Dóra parlamenti képviselő, akik egy új radikális pártot alapítottak, a Mi Hazánk Mozgalmat, ellenpólust képezve az egykor radikális nézeteket valló Jobbikkal.
  • A már meglévő szervezethez csatlakozott Volner János országgyűlési képviselő, a párt korábbi frakcióvezetője, valamint Apáti István és Fülöp Erik honatyák.
  • Zsidózása miatt Szávay István, és magánéleti okok miatt Staudt Gábor is lemondott az országgyűlési képviselőségről.

Az áprilisi, kevesebb mint 20 százalékos eredményével a Jobbik 26 mandátumhoz jutott, mindezidáig 6 képviselő adta vissza így vagy úgy mandátumát, ez a szám május után emelkedhet. Arról nem is beszélve, ha Gyöngyösi Brüsszelben folytatná, akkor a második számú politikusát "veszítené el" a párt.

Nem nehéz megfejteni, mi a látványos fluktuációnak az oka: teljesen padlóra került a Jobbik.

A zsidózásba belebukott Szávay István, korábbi jobbikos országgyűlési képviselő már feladta a harcot Forrás: MTI

A folyamat üzenete pedig az, hogy a

Jobbikban jól láthatóan, már nyíltan hagyják el a süllyedő hajót a vezető politikusok.

A párt ezzel magáról állít ki bizonyítványt, hiszen azt a képet mutatja magáról, hogy még egy olyan listát sem tudnak összeállítani, amivel kihúznak egy ciklust.

Mi állhat a háttérben?

Gyöngyösi távozásáról eddig is lehetett hallani, korábban cikkeztünk róla, és arra is választ próbáltunk adni, hogy mik voltak a politikus döntésének a mozgatórúgói. „Legalább három olyan képviselőről tudok még, akiket Szávayhoz hasonlóan leszednek a vezetők. A pártvezetés is érintett lesz az ügyben” – ezt már Volner János, a párt korábbi alelnöke, frakcióvezetője nyilatkozta korábban a Magyar Időknek az antiszemita dühöngése miatt az Országgyűlésből kibukó Szávay István ügyét követően. Az egykori jobbikos politikus kiemelte, hogy ezúttal nem újságírók által kiszagolt ügyek kerülnek elő, hanem a párt belső köreiből megy a kiszivárogtatás, ami sokkal „gyilkosabb”. „Azt látom, hogy egyre gátlástalanabb eszközöket vetnek be egymás ellen a párton belül, így

– mutatott rá a politikus arra, hogy bárkiről bármikor előkerülhet egy terhelő felvétel, hiszen meglátása szerint a szűkülő lehetőségek miatt ismét háborúskodás bontakozott ki a szervezetben. Ezt megelőzően arról számolt be a politikus a TV2 Mokka című műsorában, hogy a párt legfelsőbb köreit is elérte a hatalmi harc: Szabó Gábor pártigazgató, és Szávay István egyaránt pozícionálta magát a pártkassza kulcsáért. Ha Volner János jól látja a Jobbikban kialakult helyzetet, márpedig egykori frakcióvezetőként erre minden esélye megvan, akkor

könnyen előfordulhat, hogy Gyöngyösi Márton váratlan döntése mögött az áll, hogy felbukkant egy vele kapcsolatos, terhelő felvétel.

Egy biztos: támadási felület bőven van ellene.